Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului

 

Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului


Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului (GDTH) este o arie de protecție naturală de tip special, comparativ cu Parcurile naționale și Parcurile naturale, Geoparcurile sunt create în interiorul comunităților umane ,iar în activitățile de protecție , nu numai natura ,dar  și locurile cu deosebita semnificație istorică și culturală sunt considerate . Aceasta mod  integrativ  de abordare a naturii și culturii are o țintă directă: bunăstarea comunităților  locale, conștientizate și implicate în mod direct în păstrarea valorilor propriei regiuni, totodată beneficiare ale activităților de  educație ecologică și  ale amenajări turistice ,care sunt  obiective centrale în managementul  unui Geoparc.

Conceptul de Geoparc și condițiile pentru  constituirea sa  au fost lansate în 1998 de către UNESCO;  cităm din documentul de lansare : ” Un Geoparc  este un   teritoriu bine delimitat geografic ,cu o suprafață suficient de mare pentru a permite activități legate de dezvoltarea economică. În cadrul său sunt cuprinse situri geologice  cu valoare științifică și/sau estetică deosebită , alături de  locuri cu valoare ecologică, arheologică, , istorică și culturală . Toate  siturile dintr-un Geoparc sunt  legate unele de altele  și protejate printr-un sistem unitar de management integrat. “

Lansarea noului concept  de arie protejată a fost urmată la scurt timp ,în 2000 , de crearea primelor Geoparcuri : Reserve Geologique de Haute Provence (Franca), Maestrazgo Natural Park (Spania), Vulkaneifel Natural Park (Germania), Lesbos Petrified Forest (Grecia), care după înființare au hotărât constituirea Rețelei europene a Geoparcurilor ( European Geoparks Network-EGN) . Caracterul inovativ și în același timp deosebit de util  pentru dezvoltarea socio-economică a regiunilor a declanșat o “explozie” a cererilor pentru înființarea de  Geoparcuri nu numai în  Europa, dar în întreaga lume.  La sfarsitul anului 2014  erau 64  geoparcuri din 22 tari  membre  in cadrul Retelei europene. (www.europeangeoparks.org )  și alte 40 în celelalte continente,cele mai multe  în China. Obținerea,dar mai ales păstrarea calității de membru în Rețeaua europeană a Geoparcurilor  implică  criterii de calitate , riguros monitorizate prin vizite ale experților, nu în puține cazuri ,în urma unor asemenea vizite unele Geoparcuri au pierdut statutul de membru EGN.  

Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului (www.hațeggeoparc.ro)  a devenit membru EGN  în 2005, după ce prin HG 2151/2004 obținuse statutul național de  Parc natural .

La data primirii în EGN , GDTH  era primul Geoparc din întreaga  regiune a   fostelor  țări cu regim comunist din  Europa de est, ulterior Geoparcuri din Cehia, Croația, Ungaria, Slovacia, Polonia au fost admise în cadrul Rețelei europene.  

GDTH  are o suprafaţă de 102.392 ha, cuprinzând în totalitate orașul Haţeg și comunele  Densuş, General Berthelot, Toteşti, Răchitova, Sântămăria Orlea, Sarmizegetusa, şi parţial localităţile : Baru Mare, Sălașu de Sus, Pui, Râu de Mori. Geoparcul se învecinează la sud și est cu alte doua arii de protecție și conservare  a naturii :  Parcul Naţional Retezat şi cu Parcul Natural Cioclovina Grădiştea de Munte.

 

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 01 Septembrie 2015.