Locul Universităţii din Bucureşti în topurile internaţionale

Una dintre preocupările căreia Universitatea îi acordă o deosebită atenţie este cooperarea academică internaţională. Intensa activitate internaţională face ca Universitatea din Bucureşti să fie din ce în ce mai bine cunoscută în Europa şi în lume. 

Piața învățământului universitar a devenit o piață globală: studenții circulă fără frontiere, universități din toate țările lumii atrag studenți de pe toate meridianele prin oferte atrăgătoare, în lume numărul de studenți internaționali a crescut spre cifra de două milioane și va crește în continuare, iar competiția pentru capitalul uman a devenit puternică. Universitatea din București are o inițiativă notabilă, aceea de a încerca, în mod organizat, accederea între universitățile internaționale de elită, prin prezența vizibilă în rankingurile și clasificările mondiale. Este un obiectiv fezabil, care implică eforturi din partea întregului personal și al studenților, dar care este pe măsura dimensiunii, năzuințelor și calității universității.

Rankingul universităţilor este anual şi a fost lansat în 2006, în parteneriat cu ziarul Times Higher Education Supplement. În 2008 a fost fondată unitatea QS Intelligence Unit, departament autonom care se ocupă cu conceperea metodologiei de cotare a universităţilor şi de implementare a acestei metodologii. Compania Quacquarelli-Symonds realizează rankingul anual QS Times Higher Education. În topul internațional Times Higher Education, Universitatea din Bucureşti a fost prima universitate din România care a ocupat un loc între primele 500 de universităţii din lume, respectiv locul 472 în anul 2006. 

În 2007, Universitatea din București a fost inclusă în clasamentul Times Higher Education – QS World University Rankings al celor mai bune universități din lume. Universitatea din București s-a situat, pe ansamblu, între locurile 500 și 600 în clasamentul amintit. 

În 2009, Times Higher Education a plasat Universitatea din București, la selecția pe domenii, pe locul 288 la Științele naturii. informații suplimentare pot fi accesate aici.

În ediţia 2010 a rankingului global al universităţilor, realizat de Quacquarelli Symonds Limited, Universitatea din Bucureşti s-a aflat în categoria 500-550, avansând 50 de poziţii faţă de anul 2009, când era în categoria 601+. Dintre universităţile româneşti se mai află în acest top şi Universitatea Babeş-Bolyai care, faţă de 2009, şi-a păstrat poziţia în categoria 601+. Detalii aici.

2011 - Universitatea din Bucureşti a fost declarată prima universitate de cercetare avansată şi educaţie din România, conform clasificăriiMinisterului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului realizată împreună cu experţi din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA).

2012 - Universitatea din Bucureşti apare în grupul 151-200 în două dintre cele 29 de discipline majore investigate: Limbă şi literatură engleză, Comunicare şi Studii Media, conform rankingului global al universităţilor, realizat de Quacquarelli Symonds Limited. Factorul cel mai important care a influenţat această poziţionare o constituie reputaţia extrem de puternică pe care cele două domenii o au printre angajatorii absolvenţilor, în special domeniul Comunicare şi Studii Media. Informații suplimentare aici. Accesați aici interviul cu reprezentanții QS.

În anul 2013, Universitatea din București era singura instituție de învățământ superior din România prezentă în Clasamentul Internațional al Universităților pe Specializări (QS World University Rankings by Subject), clasându-se între primele 200 de universități din lume în cadrul a două discipline: limbi străine și media și comunicare. Detalii aici.

În ediţia din anul 2014, Universitatea din Bucureşti se află în categoria 651-700, avansând 50 de poziţii faţă de anul trecut, când era în categoria 701+. Detalii aici.

Informații suplimentare despre ranking-uri pot fi accesate aici.

 

 

 

 

 

 

 

Pagină actualizată la 18 Septembrie 2014.