Facultatea de Litere

 

Pentru informații actualizate, accesați site-ul oficial al Facultății de Litere: litere.ro

 

afis

 

Colocviul științific anual al studenților, masteranzilor, doctoranzilor și alumnilor bibliologi, Ediția a XVII: PROVOCĂRI ALE ȘTIINȚELOR INFORMĂRII ȘI DOCUMENTĂRII: ISTORIC, REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE

afis

Sesiunea de studii și comunicări de literatură comparată, iconologie și ekphrastică

dd

Colectivul de literatură comparată din cadrul Departamentului de Studii literare al Facultății de Litere organizează vineri, 20 mai 2016, începând cu ora 10, la Catedra de literatură, a XIII-a ediție a Sesiunii de studii și comunicări de literatură comparată, iconologie și ekphrastică.

La fiecare ediție a fost propusă câte o temă care, în spiritul generos al comparatismului, este menită să încurajeze studiul, creativitatea, abordările interdisciplinare. Astfel, tema ediției actuale este ”Om, decor, obiect. Incursiune în universul personajului”.

La finalul manifestării, cea mai bună comunicare studențească va fi recompensată cu Premiul ”Dan Grigorescu”.

Licență şi disertaţie iunie 2016

Al 15-lea Colocviu internațional al Departamentului de Lingvistică

afis

Conferința de închidere a proiectului SOCIUS

afis

Receptarea teoriei literare in ariile marginale

Centrul de cercetare "Tudor Vianu" va invita luni, 26 octombrie, ora 16 la atelierul cu tema "Receptarea teoriei literare in ariile marginale" (sala Departamentului de Studii literare, Facultatea de Litere). Participa Magda Raduta, Oana Fotache si Adrian Tudurachi (cercetator stiintific, Institutul "Sextil Puscariu" al Academiei Romane, Cluj-Napoca). Cu acest prilej, va fi lansat nr. 2 al revistei Dacoromania litteraria, cuprinzind un dosar pe aceasta tema.

 

Cazare cămine - 2015-2016

Studenții anului I licență și anul I de masterat sunt așteptați în perioada 7-10 septembrie la Laboratorul de Birotică (lângă secretariatul facultății) în vederea completării cererilor de precazare pentru anul universitar 2015-2016.
Studenții trebuie să aibă o fotografie tip buletin, iar în momentul cazării propriu-zise la cămine trebuie sa aibă 2 fotografii tip buletin și o copie a cărții de identitate.

RePere în Comunicare

Noi oportunități de practică pentru studenții de la Universitatea din București! „Industrii creative pentru patrimoniu. Stagii de practică de excelență în domeniile: științe ale comunicării, științe umaniste și arte”

Conferința de lansare a proiectului “Competențe digitale pentru piața editorială în era publicațiilor electronice” – DIGIPUB

Invitaţie Colocviul ştiinţific al studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi alumnilor bibliologi, 06 iunie 2015

afis

 

PRECAZĂRI

SOCIUS 29 mai 2015

a 

În atenţia absolvenţilor cursurilor de certificare pentru profesia didactică - nivelul II - studii de masterat - promoţia 2015

UB TALKS: 14 echipe în finala competiției de discurs public la Universitatea din București

În perioada 21- 28 mai 2015, în sediul Facultății de Litere din București, echipe de studenți de la geografie, litere, fizică, drept, filozofie, limbi străine sau administrație și afaceri vor lua locul profesorilor, susținând prelegeri publice pe teme științifice legate de domeniul de studiu în fața unei audiențe formate din profesori, membri ai corporațiilor și studenți, în cadrul competiției UB Talks.
Cele 14 echipe finaliste vor prezenta un discurs cu durata de 10 minute și apoi vor participa la o sesiune de întrebări legate de subiectul propus, adresate de colegi și membri ai juriului. Prezentările vor avea loc în sediul Facultății de Litere din București, în data de 21, 25 și 28 mai 2015, începând cu ora 17:00.

Invitație conferință Valerie Miles, vineri, 22 mai 2015, ora 16.00, Sala de Consiliu

a 

Editura Univers, Facultatea de Litere a Universității din București și Departamentul de Lingvistică Romanică, Limbi și Literaturi Iberoromanice și Italiană al Facultății de Limbi și Literaturi Străine vă invită vineri, 22 mai, de la ora 16.00, în Sala de Consiliu a Facultății de Litere la conferința „Roberto Bolaño: Imagen y texto” susținută de Valerie Miles, cercetătoare, editoare, traducătoare de origine americană, profesoară la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona.

PROGRAMARE /DOCUMENTE disertaţie FILOLOGIE

 

OPEN DOORS VODAFONE

afis

Îți dorești un job în care să comunici, să asculți și să ajuți, punându-ți în valoare abilitățile lingvistice? Ești interesat să te dezvolți și să înveți mereu, susținut de dinamica domeniului de telecomunicații?

 

 

Dacă vorbești fluent limba italiană

și ești interesat de un rol în Customer Operations

 te invităm

miercuri, 20 mai, între orele 10:00 -13:00

la evenimentul Open Doors Day

organizat de Vodafone Shared Services România,   

 în cea mai nouă locație a sa din București.

 

Ce vom face împreună la Open Doors Day?

 

•    Vei afla mai multe despre Vodafone Shared Services România;

•   Îți vom prezenta oportunitățile de carieră și dezvoltare;

•   Ne vom cunoaște mai bine prin activități interactive.

 

O carieră în Vodafone Shared Services te va antrena în comunicare și, în același timp, te va ajută să înțelegi așteptările și nevoile clienților Vodafone. Vei avea o perspectivă internațională și, tot de aici, ti se pot deschide, în timp, oportunități de dezvoltare către alte arii din organizație, care să se potrivească cu aspirațiile și preferințele tale.

  

 În echipa noastră vei interacționa cu clienți interni și externi, vei rezolva solicitări și vei ajuta la oferirea unei experiențe excelente pentru fiecare client Vodafone. Vom căuta împreună soluții pentru ca tu să fii cel mai bun.

  

 Înscrie-te aici pentru a participa http://buzzjob.ro/open-doors-vodafone.

Sesiunea de studii și comunicării de literatură comparată, iconologie, ekphrastică

Colectivul de Literatură comparată din cadrul Departamentului de Studii literare al Facultății de Litere organizează vineri, 15 mai, începând cu ora 10.00 la Catedra de literatură română, Sesiunea de studii și comunicării de literatură comparată, iconologie, ekphrastică. Manifestarea aflată la a XII-a ediție propune anual câte o temă generoasă și provocatoare prin deschiderea ei către abordări multi și interdisciplinare. Tema anunțată pentru anul acesta Seducători și seduși. Jocuri, strategii, istorii, păstrează aceeași linie a investigării dinamice a fenomenelor literare și artistice. Sesiunea de comunicări se adresează în principal studenților de la LLR și LUC, masteranzilor și doctoranzilor atrași de domeniul comparatist, de mobilitatea și deschiderea pe care acesta le oferă.

Invitaţie conferinţă prof. Christian Moraru

a

Centrul "Tudor Vianu" vă invită la conferința d-lui prof. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro) cu tema "Istoria literară și cultura națională: provocări și reorientări actuale". Evenimentul va avea loc joi, 14 mai, de la ora 18, la Sala de Consiliu a Facultății de Litere. Moderează dl prof. Mircea Martin, directorul Centrului "Tudor Vianu". Vă așteptăm cu drag!

 

OPEN DOORS WIPRO: Oportunități de angajare pentru vorbitorii de limbi străine

a

Compania WIPRO își deschide porțile și te așteaptă să vii să îi cunoști, oferind oportunități de angajare vorbitorilor de limbi străine la nivel avansat, pe domenii diverse: Financiar, HR, Suport Tehnic etc. În centrul atenției se află vorbitorii de Germană, Olandeză, Turcă, Poloneză, limbi nordice (suedeză, norvegiană, finlandeză), dar și vorbitorii de alte limbi străine. Evenimentul va avea loc miercuri, 13 mai, la sediul companiei.
În cadrul evenimentului vei avea ocazia să interacționezi cu specialiștii de HR din cadrul companiei și ulterior să faci parte din echipa WIPRO.
Wipro este o companie de outsourcing atât în domeniul IT, cât și în alte domenii precum: Financiar, HR, Procurement, Telecom, Customer Support etc., care pune accentul pe dezvoltarea profesională a angajaților săi și oferă posibilitatea avansării sau schimbării departamentului odată ce faci parte din echipa lor, considerând că investiția în dezvoltarea oamenilor este cea mai profitabilă investiție pe termen lung.
Beneficiile pe care compania le oferă angajaților sunt numeroase și includ bonusuri de Crăciun, decont pentru sport, decont pentru ochelari/ lentile de contact, asigurare de viață, asigurare medicală privată, traininguri gratuite, masaj la birou etc.
O carieră la Wipro înseamnă oportunitatea pe termen lung de a-ți explora propriul potențial, dezvoltarea continuă și bucuria de a lucra cu cele mai noi tehnologii alături de cei mai buni specialiști din domeniu.
Află mai multe detalii și înscrie-te la eveniment accesând link-ul http://buzzjob.ro/open-doors-wipro

Invitaţie la Conferinţa Profesorului Tobie Nathan, luni, 4 mai 2015, ora 18, Sala de Consiliu

a

Centrul de Cercetări în Ştiinţele Comunicării şi Relaţii Publice (CISCOREP), din cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării din Facultatea de Litere, în colaborare cu CEREFREA – Villa Noël, vă invită luni, 4 mai, ora 18, în Sala de Consiliu a Facultății de Litere, la conferinţa susţinută de Profesorul emerit Tobie NATHAN (Universitatea Paris VIII), cu tema: L’histoire d’une aventure intelectuelle – la construction de l'ethnopsychiatrie en France de 1980 à nos jours. Georges Devereux, le roumain.
Conferința va fi prefațată de:
Irena TALABAN, psiholog la Centrul Georges Devereux din Paris
Ioan PÂNZARU, Director al CEREFREA Villa Noël (Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales)

Moderator: Cristina BOGDAN, Directorul Departamentului de Științe ale Comunicării, Facultatea de Litere, UB

ADMITERE POSTUNIVERSITARI

Localizing Theory conference, 3-4 aprilie 2015, Centrul Tudor Vianu"

a

"Five O'Clock Tea" - Master studii literare

a

Ultimele înscrieri la BuzzCamp!

Inspire Group a început numărătoarea înversă pentru cea de-a 13-a ediţie BuzzCamp! Sunt ultimele zile de înscriere şi ultimele locuri disponibile! Peste 200 de tineri au fost deja selectaţi! Dacă nu te-ai înscris,rezervă-ţi locul pe http://buzzcamp.ro/event/bucuresti/inscriere/.

Organizatorii ţi-au pregătit numeroase surprize şi premii, aşa că acceptă provocarea pe care o lansează.

Vino cu gaşca de prieteni la eveniment şi BuzzCamp te scoate la bere. Gaşca cea mai mare va fi câştigătoare! Trimite un e-mail pe adresa info@inspiregroup.ro cu numele găştii tale şi numele prietenilor care te vor însoţi la eveniment. Pentru a intra în competiţie,  înscrierea la eveniment este obligatorie atât pentru tine, cât şi pentru prietenii tăi. Termenul limită de aplicare este 20 martie, ora 23:59.

În plus, în aceasta ediţie, ai ocazia să dezbaţi teme actuale de dezvoltare personală cu Ana Ularu – actriţă, Cristina Bazavan – blogger, Florina Onetiu – trainer şi coach, Cristi Dorombach – blogger, Vlad Tausance  – trainer, Vasile Calofir – actor, Cristian Onetiu – trainer, Dan Bulucea – Country Manager Google România, Camelia Șucu – antreprenor, Alexandru Negrea – blogger, Liza Sabau – VJ UTV, Walentin Stefanof  – East Balkans Senior Commercial Finance Manager, Arnold Cobbaert – CEO Conectys, Claudiu Vrinceanu – redactor şef wall-street.ro.

 

Care sunt temele acestei editie?

23 martie: Eşecul – prima lecţie de (auto) motivare

24 martie: Social media – always on top?

25 martie: Planifici pe termen lung sau acţionezi acum?

26 martie: Noroc vs. oportunitate

27 martie: Am reuşit. Cum îmi păstrez motivaţia?

 

BuzzCamp este un eveniment special organizat pentru tine şi îţi oferă oportunitatea să participi la workshop-uri targetate susţinute de Pepsi, Mercedes, Accenture, EY, WNS, HP, Arcelor Mittal, Optaros, Misys, Telus, Conectys şi workshop-uri deschise pe teme de dezvoltare susţinute de Carina Sava  (manager Vama) împreuna cu Codruţ Dumitrescu (manager Overground şi Robin and  the Backstabbers), Simona Verives, Ionela Ispas, Stefan Stamate, Andrei Tudose.

 

Mai mult decât atât, în timpul pauzelor, la fotoliile de consiliere te vei întâlni cu reprezentanţii Pepsi, KPMG, Royal Canin, Aqua Carpatica, Mercedes, Optaros, Conectys, WNS.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să fii prezent. Pe toate celelalte le vei descoperii singur, chiar la eveniment.

 

Pentru că vrem să fii în permanenţă legatură cu reprezentanţii companiilor, îţi punem la dispoziţie platfoma buzzjob.ro . Înscrie-te pe http://buzzjob.ro/si vei avea şansa să-ţi găseţti un job chiar dacă nu ai experienţă. Site-ul îţi oferă acces la jobu-uri, internshipuri, traineeship-uri şi programe de practică, în cele mai importante companii de pe piaţă. In plus, eşti la curent cu evoluţia aplicaţiilor tale şi primeşti gratuit consiliere în redactarea CV-ului şi în carieră.

 

Inspire Group te aşteaptă la BuzzCamp! Inscrie-te şi devino BuzzCamper!

a

Ia-ți acum cetățenia BuzzCamp! Începe a 13-a ediție!

afis

Cu pași repezi, vine o nouă ediție BuzzCamp! Ediția cu numărul 13 va fi cu noroc pentru tine! Dacă ai între 18 și 27 de ani, ești din București, Iași, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu sau Bacău, rezervă-ți în agendă data când venim în orașul tău. În perioada 23 martie – 14 mai îți aducem cei mai buni speakeri și companii de top în cadrul celui mai complex eveniment de dezvoltare personală și orientare în carieră.
Înscrie-te acum pe http://www.buzzcamp.ro/event/inscriere/ ca să fii sigur că îți rezervi unul dintre cele 300 de locuri disponibile. Da, numai 300 de tineri vor fi selectați pentru a participa la eveniment.
Pentru că ne dorim să avem o influență pozitivă asupra viitorului tău, îți oferim șansa să participi la un eveniment unde totul are un obiectiv bine stabilit. În cadrul conferințelor cu teme de dezvoltare personală ai ocazia să afli poveștile de succes ale celor mai cunoscuți speakeri motivaționali, traineri, dar și vedete, care îți vor împărtăși din experiența și know-how-ul lor și îți vor răspunde la întrebări.
În ceea ce privește workshop-urile, avem alături de noi companii internaționale din domeniul tău, care nu doar că îți vor pune la dispoziție input-uri despre cultura lor organizațională, dar au și oportunități de carieră special pentru participanții la workshop-uri (job-uri, programe de internship și traineeship și stagii de practică).
La BuzzCamp oportunitățile apar și în pauze. La ce ne referim când spunem asta? În pauzele de după conferințe și în cele dintre workshopuri, ești așteptat de către companii la fotoliile de consiliere. Specialiștii în HR îți vor răspunde la întrebări legate de compania pe care o reprezintă, dar și la întrebări legate de dezvoltarea profesională.
Pentru a participa la cel mai complex eveniment efortul tău este minim. Tot ce trebuie să faci este să te inscrii pe http://www.buzzcamp.ro/event/inscriere/ și să fii prezent la evenimentul din orașul tău (programul evenimentului îl găsești aici http://www.buzzcamp.ro/event/agenda/). Nu uita acasă entuziasmul și deschiderea de a afla lucruri noi. De restul ne ocupăm noi!
Dacă ai întrebări pentru noi, ne găsești oricând pe mail la info@inspiregroup.ro și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/buzzcamp.ro. Înscrie-te la BuzzCamp, vino la eveniment și devino BuzzCamper!

Erasmus 204-2015 - cadre didactice

În conformitate cu adresa Nr. 260/16.02.2015 primită de Facultatea de Litere de la Biroul ERASMUS al Universității din București vă informăm că în perioada 25 februarie - 4 martie 2015 are loc depunerea dosarelor pentru finanțarea mobilităților cadrelor didactice în cadrul programului ERASMUS.

Facultatea de Litere are alocat pentru anul academic 2014-2015 un număr de două mobilități în cadrul acestui program. Detaliile privind durata și valoarea finanțării se găsesc în adresa menționată, atașată acestui mesaj.

Dosarul pentru obținerea finanțării trebuie să cuprindă un CV și proiectul/proiectele de lecție/prelegere (pentru 5 ore) și va fi depus la doamna Monica Ratcu, la secretariatul Facultății de Litere, în intervalul 25 februarie, ora 10 – 4 martie, ora 12. Selecția va fi realizată de o comisie aprobată de Consiliul Facultății, formată din conf. univ. dr. Camelia Ușurelu (președinte), prof. univ. dr. Emil Ionescu, lector univ. dr. Cristina Bogdan (membri). Rezultatele vor fi comunicate și afișate după validarea lor de către Biroul Erasmus până cel târziu la finalul lunii aprilie.

In atenția studenților și masteranzilor cunoscători de limba franceză:

AUF (Agence universitaire de la Francophonie) lansează un apel la candidaturi pentru mobilități de stagii profesionale finanțate de AUF, apel deschis până la data de 2 martie a.c.
Pot candida studenți în licență sau master (minimum anul 2 de studii universitare). Studenții își identifică singuri un loc de stagiu în străinătate și obțin o scrisoare de accept din partea respectivei instituții. Limba de lucru trebuie să fie cel puțin parțial franceza.
Candidații selecționați vor beneficia de:

 • transport dus-întors până la locul de stagiu;
 • alocație lunara de 810€/570€/480€ în funcție de țara aleasă (pentru Franța, Belgia, Elveția suma este de 810€);
 • asigurare de sănătate.

Durata stagiului este între 1 si 3 luni.
Pentru mai multe informații și detalii, îi puteți scrie dnei Dana Georgescu (Chargée de projet "Insertion professionnelle" Bureau Europe centrale et orientale Agence universitaire de la Francophonie 1, Schitu Magureanu, 050025, Bucarest, Roumanie), la adresa de mail: dana.georgescu@auf.org

Oportunități de dezvoltare în carieră la CGS România

afis

Începutul de an este un moment în care fiecare dintre noi își stabilește noi obiective pe toate planurile, dar și noi direcții de acțiune în carieră.
CGS Romania este și anul acesta alături de Facultatea de Litere și vine cu oportunități de dezvoltare pentru studenți. Așadar, dacă vă aflați în căutarea unui job, vă invităm să trimiteți CV-urile la adresa recruitment@cgsinc.ro sau să aplicați direct pe site, pentru unul dintre posturile disponibile.

 

Seara de colinde

Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm împreună de timpul colindelor.
Opriți pentru o clipă efervescența cotidiană și veniți să petrecem împreună o seară magică!

a

În legătură cu situaţia încălzirii sălilor de curs din Facultatea de Litere

În legătură cu situaţia încălzirii sălilor de curs din Facultatea de Litere, conducerea Facultăţii face următoarele precizări.
În zilele de vineri 5 decembrie şi de luni 8 decembrie, sălile de curs din clădirea Edgar Quinet a Universităţii din Bucureşti nu au fost încălzite din cauza opririi alimentării cu gaze. Oprirea a fost decisă şi efectuată de către furnizorul DISTRIGAZ SUD care şi-a motivat decizia prin apariţia unei avarii de proporţii în zona Piaţa Romană-Piaţa Unirii. DISTRIGAZ SUD a anunţat oprirea alimentării cu gaz a sus-numitei zone printr-un anunţ postat pe una din uşile Facultăţii de Geografie.
La solicitarea făcută de către directorul tehnic al Universităţii din Bucureşti, d-l Florin Miulescu, ca DISTRIGAZ să ne spună dacă vor mai exista astfel de întreruperi în alimentarea cu gaz a clădirii Universităţii, DISTRIGAZ SUD nu a făcut nicio precizare. Subliniem prin urmare că nici conducerea Facultăţii de Litere şi nici conducerea Universităţii din Bucureşti nu sunt responsabile pentru această situaţie, pe care desigur o regretăm. Atragem în acelaşi timp atenţia că, dat fiind modul deficitar şi neprofesionist al DISTRIGAZ de a dialoga cu consumatorii săi, situaţia din zilele de 5 decembrie sau 8 decembrie s-ar putea repeta. Lucru pentru care noi ne cerem scuze. DISTRIGAZ nu şi-a cerut scuze şi probabil nici nu o va face.
Prodecan,
Prof. univ. dr. Emil Ionescu

Campania "Donează o şansă la viaţă"

 

Invitaţie conferinţă Aliz Kosza - joi, 4 decembrie a.c., ora 18:00, Amf. Odobescu

afis

Va invitam in dupa-amiaza zilei de 4 decembrie, incepand cu orele 18, in amfiteatrul Odobescu (nu amfiteatrul Balcescu, asa cum apare în afis), la conferinta dnei Aliz Kosza (fost CEO al unor importante companii, precum Fabryo Corporation, Orkla Foods Romania, MOL Romania Petroleum Products, in prezent desfasurand activitati de mentorat pentru zona de afaceri). Tema propusa este Integrarea strategiei in comunicare.

Conferinta va fi precedata de o succinta prezentare a Asociatiei Romane de Relatii Publice (ARRP), facuta de dl Gabriel Paslaru, presedintele acesteia.

Al 14-lea Colocviu internaţional al Departamentului de Lingvistică (28-29 noiembrie a.c.)

În zilele de 28 şi 29 noiembrie 2014, Departamentul de Lingvistică și Centrul de Lingvistică Teoretică și Aplicată (CLTA) al Facultății de Litere, Universitatea din București organizează colocviul internațional cu tema Variația lingvistică: probleme actuale. Colocviul urmăreşte, ca şi în edițiile precedente, să acopere o tematică foarte largă, din toate domeniile şi direcțiile studiului limbii române, reunind un număr mare de cercetători din țară şi din străinătate, care își vor prezenta lucrările în cadrul celor șapte secțiuni:

 • Gramatică;
 • Fonetică și fonologie;
 • Istoria limbii române, filologie, dialectologie;
 • Pragmatică, stilistică, analiza discursului;
 • Lexic, semantică, terminologii;
 • Didactica limbii române ca limbă maternă;
 • Didactica limbii române ca limbă străină.

Invitații speciali ai acestui eveniment sunt Theresa Biberauer (Universitatea din Cambridge, Marea Britanie), Ioana Chițoran (Universitatea Paris 7, „Denis Diderot”, Franța), Roberta D'Alessandro (Universitatea din Leiden, Regatul Țărilor de Jos), Adam Ledgeway (Universitatea din Cambridge, Marea Britanie). La Atelierul Variația sintactică, organizat în colaborare cu Universitatea din Cambridge, vor participa Martin Elsig (Goethe-Universität Frankfurt am Main), Leonardo Savoia (Universitatea din Florenţa), Carmen Dobrovie Sorin (Universitatea Paris 7), Jenneke van der Wal (Universitatea din Cambridge) ş.a.

Deschiderea colocviului internațional Variația lingvistică: probleme actuale va avea loc vineri, 28 noiembrie, în Amfiteatrul Bălcescu (etajul I al Facultății de Litere, strada Edgar Quinet, număr 5-7), începînd cu ora 8:45.

Informare: Burse Telekom - studenți an I, IF, buget

Compania TELEKOM România se implică în educarea tinerei generaţii prin programul Bursele TELEKOM, care oferă sprijin material tinerilor ambitioşi şi talentaţi. Bursele Telekom continuă astfel cu succes programele prin care compania a oferit până în prezent 75 de burse către studenţi.
Mai multe detalii despre bursele Telekom şi procesul de aplicare se găsesc aici - http://startub.unibuc.ro/2014/11/telekom-ofera-10-burse-tinerilor-ambitiosi/

Evenimentul ,,Ce mai faci, scriitorule" la Cărturești

afis

Constituția Norvegiană din 1814, fundament pentru o societate modernă și democratică

afis

Invitaţie Laborator de Cercetare luni, 24 noiembrie a.c., ora 18:00, Sala de Consiliu

Conferința cu participare internațională
SPAȚIUL CA FORMĂ CULTURALĂ - PRACTICI, PERSPECTIVE ȘI POLITICI CULTURALE - Centrul de Studii Europene

afis

ANDREW NICOLL - de la jurnalism la literatură

afis

ANUNȚ PRIVITOR LA ALEGERILE PENTRU REPREZENTANȚII STUDENȚILOR ÎN CONSILIUL FACULTĂȚII DE LITERE ȘI ÎN SENATUL UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI

Comisia electorala a decis ca turul al treilea al alegerilor reprezentanților studenților în Consiliul Facultății de Litere și în Senatul Universității din București va avea loc marți, 18.11.2014, în intervalul orar 10:00-18:00, în Holul de marmură al Facultății de Litere.

Anunţ important - Legitimaţii de călătorie şi carnete de cupoane

Facultatea de Litere a primit astăzi, 12 noiembrie 2014, legitimațiile de călătorie și carnetele de cupoane. Studenții cu vârsta mai mică de 26 de ani, învățământ cu frecvență, sunt invitați să își ridice legitimațiile și carnetele de cupoane de la secretariatul facultății, în intervalul de lucru cu publicul (luni-joi, orele 11:00-14:00). Este necesar să aibă asupra lor carnetul de student și o fotografie tip 3x4 cm.

Eveniment: Lumea lui Bernbach: art, copy & creative thinking

Will Bernbach a fost cel care a realizat că art director-ul și copywriter-ul funcționează mai bine în echipă. Pentru ca publicitatea să fie eficientă a hotărât că cei doi ar trebui să lucreze în același birou. 

Marți, 11 noiembrie 2014, în Godot Cafe Teatru, Dan Samoilă vine să explice cum cele două profesii merită studiate și ulterior îmbinate. Cum copywriter-ul dezvoltă idei pe care le poate exprima vizual numai cu ajutorul unui art director. Timp de o oră și jumătate vom purta discuții libere despre cele două “fețe” ale omului publicitar. Întâlnirea se adresează tuturor tinerilor curioși, care vor să își dezvolte gândirea creativă. La final, sesiunea de Q&A va fi însoțită de vin fiert și turtă dulce.

Participarea la acest eveniment este gratuită.

Te rugăm să trimiți un e-mail la agitalks@gmail.com cu textul "Doresc să vin în Lumea lui Bernbach" pentru a ne asigura că vei fi alături de noi.

Vă așteptăm cu drag la Godot CAFE TEATRU, începând cu ora 18:00!

Dan Samoilă, absolvent UNARTE, specializat în Conservarea și Restaurarea Operelor de Artă, a început să lucreze în publicitatea din România încă din '96. Din anul 1998 și până în 2004 a fost art director la Grey Advertising (în prezent Geometry Global Bucharest), iar din 2005 timp de 5 ani a creat pentru PAPAYA Advertising. În paralel, din 2001 deschide propriul studio de fotografie – Red Carpet Studio, ocupându-se și de post producție foto. A fost premiat de-a lungul timpului în numeroase expoziții de grup, iar ultimul proiect de succes este unul personal cu care a participat la festivalul internațional de fotografie Bucharest Photo Week. (vezihttps://www.facebook.com/events/316297675217397/)

În prezent activează și în joburi de creație care îl mențin up-to-date.
http://www.iqads.ro/relevant/dan-samoila

 

afis

Ziua porţilor deschise la CGS România

afis

Oferte de stagii de practică și voluntariat la Facultatea de Litere (octombrie - noiembrie 2014)

În luna octombrie, Holul de marmură al Facultății de Litere a prins viață, și nu doar datorită studenților reîntorși la cursuri. Numeroase asociații studențești și ONG-uri vizitează instituția în această perioadă, pregătite să-și prezinte multitudinea de proiecte și activități dedicate tinerilor, încercând să stimuleze implicarea lor activă în comunitate.

Așadar, dacă te afli în căutarea unui stagiu de practică național sau internațional, a unei oportunități de voluntariat sau a unui mediu care încurajează dezvoltarea personală și profesională, vino la standurile amplasate în holul principal al facultății. Nu trebuie să dai nici like, nici share, nici join sau attend, trebuie doar să îți dorești să îți cultivi spiritul de voluntar sau să faci un stagiu de practică de calitate. Asociația Studenților de la Literele bucureștene (ASLUB), Centrul Studențesc de Cercetare și Comunicare al facultății, Team Work, Asociația CARP, AIESEC, Asociația Tinerilor Bucureșteni și IQool, Societatea Studenților Universității din București și ASYST (Asociația Pentru Sprijinirea Tinerilor, Studenților și Profesorilor) te așteaptă. Nerăbdător să afli cine sunt?  

Asociația Studenților de la Litere, Universitatea din București (ASLUB), singura asociație reprezentativă din facultate, a fost înfiinţată  din dorinţa de a veni în sprijinul studenţilor şi de a crea un cadru legal în care studenţii, în mod democratic, să poată lua atitudine referitor la diferitele aspecte din viaţa studenţească  şi socială. Scopul ASLUB este de promovare a intereselor şi a acţiunilor profesionale, cultural-civice și de divertisment.

Centrul Studențesc de Cercetare și Comunicare (CSCC) este o structură recentă a Facultății de Litere (înființat în 2012), dedicată în principal activității științifice extracurriculare a studenților și comunicării rezultatelor acesteia prin volume, reviste și alte tipuri de publicații. Prin proiectele pe care le desfășoară, CSCC implică studenții în mai multe tipuri de proiecte profesionale și programe culturale, oferindu-le un mediu propice, în care să-și poată descoperi și dezvolta abilitățile personale.

Din anul universitar 2014-2015, CSCC dezvoltă și își afiliează un Centru de consiliere și orientare profesională a studenților Facultății de Litere, înființat prin proiectul SOCIUS pentru stagii de practică (finanțat din fonduri europene) și consolidat de acesta.

Team Work este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, pentru tineri, axată pe învățarea prin management de proiect. Team Work este organizat pe departamente (formate din și coordonate de tineri), după modelul unei companii, astfel încât voluntarii să își poată desfășura activitatea într-un context cât mai apropiat de cel de pe piața muncii. Cu toate acestea, are o puternică orientare civică, propunându-și să fie o organizație care oferă membrilor săi și tinerilor în general un context în care se pot forma ca oameni și profesioniști.

Mai mult decât atât, publicul iubitor de cultură și artă s-a putut bucura în perioada 20-26 octombrie, de expoziția-eveniment ,,Arhitectura sacră”, pregătită de Asociația Culturală Noua Acropolă. Expoziția-documentar a cuprins aproximativ 20 de planșe, având ca tematică principiile geometriei sacre aplicate în arhitectură – proporții, canoane, corelarea cu reperele astronomice, construcțiile megalitice, templul egiptean, templul grec, arhitectura catedralelor gotice și arhitectura sacră din Japonia.

Și dacă te-am făcut curios, te invităm să descoperi și celelalte asociații. Ele abia așteaptă să te cunoască.

Facultatea de Litere susține structurile care urmăresc desfășurarea unor activități de interes general pentru studenți si sprijină formarea lor profesională în vederea unei mai  bune integrări pe piața muncii. Având o tradiție de 150 de ani și un prestigiu de necontestat, instituția pregătește anual specialiști pentru diferite domenii de activitate, asigurându-le o bază teoretică solidă. Facultatea de Litere este astăzi una dintre cele mai complexe, mai moderne și mai dinamice structuri universitare din România.

 

 aa

aa

aa

aa

aa

Colocviul internațional Cartea-Obiect. Istorie culturală, strategii de marketing și tehnologii multimediale

afis

 Asociaţia Studenţilor de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, SINGURA asociaţie reprezentativă din facultate, organizează pe data de 3 noiembrie 2014 Balul Bobocilor ce va avea loc în Princess Club. Invitatul special din seara balului va fi CONNECT-R.   

 Vă aşteptăm pe toţi în număr cât mai mare! 

Preşedinte ASLUB, Valentina Gabriela Popa 

Manager de proiect, Alexandru Fieroiu

Fisier de tip .PNG ! AFIŞ 

Luni, 13 octombrie, ora 14:00, Amf. Odobescu: Hair Colours: Landmarks for a Cultural History

Luni, 13 octombrie, ora 14, în amfiteatrul Odobescu are loc conferința intitulată: Hair Colours: Landmarks for a Cultural History susținută de către domnul prof. univ. dr. Ralf Junkerjürgen, Universitatea din Regensburg, Germania.

Profesorul Ralf Junkerjürgen este autor al volumului Haarfarben. Eine Kulturgeschichte in Europa seit der Antike, Köln: Böhlau, 2009 și al altor numeroase volume de literatură comparată și studii studii culturale, a fost directorul Institutului de Romanistică și coordonează Centrul de Limbi Moderne si Comunicare al Universității din Regensburg.

afis

 

Invitaţie lansare volum omagial Paul Cornea - miercuri, 8 octombrie a.c., ora 18:00, Sala de Lectură

afis

Lansare de carte ,,Ion Coteanu - in memoriam" - luni, 6 octombrie a.c., ora 18:00, Sala de Lectură

afis

MODULUL PSIHOPEDAGOGIC

Înscrierile studenților din anul I pentru cursurile de certificare în profesia didactică - Nivelul I (pe perioada studiilor de licență) și Nivelul II (pe perioada studiilor de master) se fac conform anunțurilor de mai jos:

FIŞĂ ÎNSCRIERE ANUALĂ

Invitație al 14-lea Colocviu Internațional al Departamentului de lingvistică, 28-29 noiembrie 2014

Workshop şi masă rotundă - Centrul de Studii Europene

Cazare alternativă pt studenţi - DSS

anunt

PROGRAME POSTUNIVERSITARE

 • BIBLIOTECONOMIE ŞI ŞTIINŢA INFORMĂRII
 • PROFESORI DOCUMENTARIŞTI

afis

  Cea de-a 54-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, cultură și civilizație românească, la Universitatea din București

 •  Fisier de tip .pdf ! COMUNICAT 
 •  Fisier de tip .jpg !  AFIŞ 

  ORGANIZARE SESIUNE DE LICENŢĂ - SEPTEMBRIE 2014

 • Fisier de tip .pdf ! ANUNŢ 

Colocviul Naţional al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată

Şcoala de vară

Invitaţie moment aniversar Grigore Brâncuş

Miercuri, 11 iunie, la ora 18.00, se va desfășura în Sala de Lectură o întâlnire cu un caracter special: un moment aniversar dedicat profesorului Grigore Brâncuș, membru al Academiei Române, apreciat pentru îndelungata sa activitate ştiinţifică şi didactică.

Publicul va avea ocazia să îl asculte pe profesorul Brâncuș și să îi adreseze urările sale, alături de profesorii din facultate, de prieteni, de foști studenți, precum și de studenții de astăzi.

Vă așteptăm să sărbătorim împreună pe unul dintre membrii de prestigiu ai comunității noastre academice în cadrul ÎNTÂLNIRILOR DIN BIBLIOTECĂ !

Dialoguri cu scriitori români – invitat Dan C. Mihăilescu

Marți, 10 iunie, de la ora 19, vă invităm la prima întâlnire de vară a Dialogurilor cu scriitori români, pe terasa Cărturești Verona, în grădină așadar, în calmul și desfătarea serii, la o discuție așezată, sfătoasă și spumoasă cu Dan C. Mihăilescu.

Cine este Dan C. Mihăilescu? ne putem întreba retoric, de dragul argumentului și în spiritul ludic ce este chiar amprenta stilistică a invitatului nostru de luna aceasta.

Dan C. Mihăilescu este un om-orchestră, un cronicar literar în afara oricăror șabloane sau tipare în care l-ar putea plasa cineva care gândește literatura în termenii rigizi ai canoanelor de orice fel. A-l asculta vorbind sau a-l privi dezasamblând structura unei cărți pentru a-i atinge miezul viu și vibratil și pentru a-i găsi ritmul interior e un festin comparabil cu vizionarea unui film de epocă înțesat de sute de personaje, cu decoruri fastuoase, costume opulente și muzici variate și contrapunctice, festin de care niciun împătimit veritabil al cărților nu s-ar putea priva.

Cei care îl cunosc de la televizor drept „Omul care aduce cartea” vor avea ocazia să-l asculte pe viu vorbind cu tot atâta plăcere despre cărți și propria viață, despre filme, jazz și călătorii, dar și despre Caragiale, Cioran sau Eminescu, iar cei care nu deschid televizorul niciodată sau aceia care nici măcar nu posedă o astfel de diavolească și cronofagă invenție, din convingere intelectual-hipsterească sau rațiuni pragmatice sănătoase, ba chiar și cei care ar prefera să primească drept cadou alte lucruri mai utile decât o carte (sic!) vor putea să-l întâlnească și să-l asculte pe Dan C. Mihăilescu pe viu, într-o discuție relaxată și să se lase în același timp și convinși și seduși de farmecul discret pe care o discuție serios de lejeră și lejer de serioasă despre personajele fictive din cărți și întâmplările reale din viață îl poate avea asupra oricărui public.

Iată cum se prezintă autorul însuși:

„Totul s-a schimbat de când mi s-a propus să prezint cărți la televizor. Trebuia să devin un Bernard Pivot al românilor. Vă dați seama? (…) Din 2000, prezint o carte pe zi și viața mea s-a schimbat complet. (…) Am făcut-o ca pe un joc, cu o singură idee in minte: sa fac literatura accesibilă, să-l fac pe tipul care vinde salata la piață să-l înțeleagă pe Heidegger. Aceasta emisiune este doza mea cotidiană de optimism. Simt că întineresc lângă tinerii care fac literatura de mâine. Nu-i așa că-i un vis?"

Ca de obicei, o întâlnire de neratat. Marți, 10 iunie, de la ora 19, pe terasa Cărturești Verona la Dialoguri cu scriitori români și o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu într-un dialog cu Nadine Vlădescu. De data aceasta, misiunea moderatoarei va fi aceea de a face față arabescurilor, volutelor și capcanelor tandre pe care un interlocutor cu verva, umorul și aplombul lui Dan C. Mihăilescu le poate oferi într-un dialog oricărui împătimit de cărți, literatură, vorbe de duh, ironii fine și vorbă bună. Proiectul Dialoguri cu scriitori români este inițiat și finanțat de Cărturești și are loc lunar în librăriile din București, Cluj, Iași și Timișoara. Acest demers a apărut ca un raspuns la situația pieței de carte din România care înregistrează anual un numar tot mai mic de cititori și de cumpăratori de carte, propunâdu-și să promoveze literatura și mai ales pe cei care o produc printr-o serie de întâlniri informale cu publicul. Proiectul își dorește să ajute la demararea unui dialog funcțional între edituri, librării, scriitori şi public, dar și la sincronizarea între oferta pieţei de carte şi cererea publicului și implicarea jucătorilor de pe piața de carte în demersul încurajării lecturii.

Invitaţie atelier "T. Vianu" - conferinţa A. Tudurachi şi lansare de revista & volum

Centrul de cercetare „Tudor Vianu” al Universității din București vă invită marți, 10 iunie, de la ora 12, la conferința „Politici românești ale genialității”,susţinută de dl. Adrian Tudurachi. Cu acest prilej se vor lansa revista Dacoromania litteraria (http://www.dacoromanialitteraria.inst-puscariu.ro/ro/ ) și volumul Storia, identità e canoni letterari (a cura di Ioana Both, AyşeSaraçgil, Angela Tarantino, Firenze University Press, 2013;http://www.fupress.com/archivio/pdf/2682_6006.pdf ).

Adrian Tudurachi este cercetător în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie literară „Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca. A debutat cuDestinul precar al ideilor literare (2006, Premiul de debut în Teorie literară al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România). A coordonat alături de Ioana Both volumul colectiv Identitatea naţională: Realitate, istorie, literatură (2008), precum și mai multe ediții critice din opera Ioanei Em. Petrescu. Este autorul primei traduceri în limba română a eseului lui Jean Paulhan, Florile din Tarbes (în curs de apariție la Editura Universității Al. I. Cuza din Iași). A fost bursier ESKAS al Confederaţiei elveţiene și al MSH Paris.

Atelierul va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Litere. Vor prezenta Ioana Both și Magda Răduță. Moderator: Oana Fotache. Afișul evenimentului este atașat acestui mesaj.

Vă așteptăm!

Competiția pentru bursele doctorale

Anunț: Universitatea din București organizează un nou proces de selecţie pentru grupul țintă doctoranzi înmatriculați în anul universitar 2011/2012, în cadrul proiectului Cercetători competitivi pe plan european în domeniul științelor umaniste și socio-economice. Rețea de cercetare multiregională (CCPE) - POSDRU/159/1.5/S/140863.

Dosarele de candidatură vor fi depuse la următoarea adresă: Universitatea din București, Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, sector 5, cod 050107, București, Biroul Doctorate, cam. 107, persoana de contact Alexandrina Chiriac.

Data limită de depunere a aplicaţiilor este 6 iunie 2014, ora 13,00.

Atelier "T. Vianu" pentru studenți - întâlnire cu scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, vineri, 6 iunie

Centrul de cercetare "Tudor Vianu" al Universității din București vă invită vineri, 6 iunie, de la ora 15, la o întâlnire cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, moderată de prof. dr. Ioana Both (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca). Atelierul va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Litere (str. Edgar Quinet nr. 5-7). Afișul evenimentului este atașat acestui mesaj. Vă așteptăm!

Marin Mălaicu-Hondrari este poet, romancier și traducător dinlimba spaniolă. A publicat volumele: Lunetistul (roman, 2013; Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița), La două zile distanță (poeme, 2011; premiul revistelor Poesis International și Transilvania), Apropierea(roman, 2010), Cartea tuturor intențiilor (proze, 2006), Zborul femeii pe deasupra bărbatului (poeme, 2004; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj).

Prof. dr. Ioana Both predă literatură română și teorie literară la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și este cadru didactic asociat la Facultatea de Litere a Universității din București, programul de masterat Teoria literaturii și literature comparată. Între publicațiile sale recente amintim: Eminescu explicat fratelui meu (2012), Identité nationale: réalité, histoire, littérature (coord., împreună cu Adrian Tudurachi; 2008), Sensuri ale perfecţiunii. Literatura cu formă fixă ca încercare asupra limitelor limbajului (2006). A fost bursier al New Europe College și al Accademiei di Romania in Roma. A susținut conferințe și a predat la universitățile din Florența, Pisa, Roma („La Sapienza”), Zürich, Neuchâtel, Poitiers.

Invitaţie - Colocviul ştiinţific al studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi alumnilor bibliologi, 30 mai 2014

Vă invităm la cea de a XV-a ediţie a Colocviului ştiinţific al studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi alumnilor bibliologi, cu tema „Organizarea și diseminarea informației - perspective interdisciplinare”.

Lucrările colocviului se vor desfășura vineri, 30 mai 2014, de la ora 10, la Biblioteca Facultății de Litere, în sala de lectură „Nicolae Georgescu-Tistu” din str. Edgar Quinet, nr. 5-7, sect. 4, Bucureşti.

Rezultate burse ERASMUS

Invitație la conferința "Literatura. Excurs pe teren accidentat"

Centrul de cercetare "Tudor Vianu" al Universității din București vă invită joi, 29 mai, de la ora 12, la conferința d-nei prof. Adriana Babeți (Universitatea de Vest din Timișoara), cu tema "Literatura. Excurs pe teren accidentat". Conferința va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Litere, cu participarea d-lui prof. Calin-Andrei Mihailescu (University of Western Ontario, Canada).

Prof. dr. Adriana Babeți predă literatură comparată la Universitatea de Vest din Timișoara. Împreună cu Delia Șepețean-Vasiliu a îngrijit volumele Pentru o teorie a textului. Antologie „Tel Quel” (1980) și Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (1997) și Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (1998). Între publicațiile mai recente amintim: Arahneși pînza (2002), Dandysmul. O istorie(2004), Le Banat: Un Eldorado aux confins(coord., Paris IV – Sorbonne, 2007), Amazoanele.O poveste (2013). A primit în mai multe rânduri premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Asociației de Literatură Generală și Comparată din România, premii ale revistelor culturale românești.

Prof. dr. Călin-Andrei Mihăilescu predă literatură comparată, spaniolă și teorie literară la University of Western Ontario (UWO), Canada. Este autorul volumelor 16-17. Renaissance, Mannerism, Baroque (2002, 2005), J. L. Borges. This Craft of Verse (editor,2000), Fiction Updated. Theories of Fictionality in Contemporary Criticism (editor, 1996); Cum era? Cam așa… Amintiri din anii comunismului (românesc) (editor,2006), Țară europsită (2002), Calendarul după Caragiale (împreună cu Liviu Papadima și Rodica Zafiu, 2002) ș.a. A fost director al Centre for the Study of Theory and Criticism, UWO (2002-2006), editor-in-chief Literary Research/ Recherche littéraire (1997-2005),visiting fellow la Northrop Frye Centre, University of Toronto (1994-1995).

În atenţia absolvenţilor cursurilor de certificare pentru profesia didactică - Nivelul I şi II, promotia 2014


Ateliers-conférences semaine 19-25 mai 2014, CRU (CEREFREA), Université de Bucarest

Nous vous invitons cette semaine à participer à deux ateliers-conférences :

1. Atelier « Sens et emploi des concepts de "recherche", "méthodologie" et "interdisciplinarité" ou comment faire de la littérature un objet scientifique », mercredi 21 mai 2014, 18h00

Le Centre de réussite universitaire (CRU) du CEREFREA a le plaisir de vous inviter à participer à l’atelier « Sens et emploi des concepts de "recherche", "méthodologie" et "interdisciplinarité" ou comment faire de la littérature un objet scientifique » tenu par Cătălina Gîrbea, Maître de conférences à la Faculté de Faculté des Langues et Littératures Étrangères de l’Université de Bucarest.

afis

Où : 1, Bd. Schitu Măgureanu, Salle du Conseil, rez-de-chaussée, Bucarest (à côté du Théâtre Bulandra Izvor)

 

2. Conférence « Émancipation et genre : les femmes et les Eglises » de Diogo Sardinha du CIPh Paris, jeudi 22 mai 2014, 18h00

 

Le Centre Régional Francophone de Recherches Avancées en Sciences Sociales (CEREFREA), en partenariat avec l’Institut Français de Roumanie, a le plaisir de vous inviter à la conférence « Émancipation et genre : les femmes et les Eglises » tenue par Diogo SARDINHA, Président du Collège international de philosophie de Paris

 

Où : 1, Bd. Schitu Măgureanu, Salle du Conseil, rez-de-chaussée, Bucarest (à côté du Théâtre Bulandra Izvor)

 

afis

PROGRAM COLOCVIU SCOALA DOCTORALA ANUL I

Poiana lui Bernays - PR & Advertising: din culise

Poiana lui Bernays este un mediu în care împărtășim gânduri, punem întrebări, un loc din care plecăm mai lămuriți, mai curioși.

Miercuri 21 mai 2014, Carmen Bistrian și Sebastian Olar, doi reprezentanți activi ai McCann Erickson București vin să ne vorbească despre culisele PR-ului și Advertising-ului din România. Timp de două ore se vor purta discuții creative în aer liber, iar la final sesiunile de Q&A vor fi însoțite de limonadă și prăjituri.

Te invităm să ne fii alături și pentru aceasta te rugăm să ne trimiți un e-mail la agitalks@gmail.com cu textul "Doresc să vin în Poiana lui Bernays".

Participarea la acest eveniment este gratuită. Locurile sunt limitate.

Te așteptăm cu drag la Grădina OAR, începând cu ora 18:00!

afis

 

Conferinta d-lui prof. Hassan Bashir (Texas A&M University at Qatar), cu tema "Inter-civilizational dialogues in a Globalized World: Observations from political theory and cultural studies"

Centrul de cercetare "Tudor Vianu" va invita marti, 13 mai, de la ora 14, la conferinta d-lui prof. Hassan Bashir (Texas A&M University at Qatar), cu tema "Inter-civilizational dialogues in a Globalized World: Observations from political theory and cultural studies". Conferinta va avea loc la Sala de Consiliu a Facultatii de Litere.

Hassan Bashir este professor asociat (conf. dr.) la Texas A&M University at Qatar. A obtinut doctoratul in stiinte politice, specializarea teorie politica si relatii internationale, la Texas A&M University, SUA, in 2008. Interesele sale de cercetare includ: teorie politica interculturala, gandirea politica in societatile perso-islamice ale Asiei de Sud-Vest, teoria relatiilor internationale si implicatiile etice ale globalizarii. Bashir a publicat, intre altele, "Europe and the Eastern Other: Comparative perspectives on Politics, Religion and Culture before the Enlightenment" (Lexington Books 2013) si "Co-existing in a Globalized World: Key themes in Inter-profesional Ethics" (editor, Lexington Books, 2013). A beneficiat de granturi de cercetare finantate de US National Science Foundation, Qatar National Research Fund, Texas A&M University si Qatar Petroleum. Bashir a infiintat The Initiative in Professional Ethics la Texas A&M University at Qatar. A fost bursier Fulbright si a primit de trei ori prestigioasa H. B. Earhart Fellowship, acordata de Earhart Foundation, SUA.

 

Sesiunea de comunicari de literatura comparata, iconologie si ekphrastica

Crosul Universității din București la ediție aniversară


Duminică, 11 mai 2014, va avea loc cea de-a XXII-a ediție a Crosului Universității din București, desfășurată în acest an în cadrul evenimentelor dedicate Aniversării a 150 de ani de existență a Universității din București.

Înscrierile pentru participarea la Cros se vor face în ziua evenimentului, în curtea Facultății de Drept a Universității din București, de la ora 07:30.

Anul acesta există o categorie specială de premiere pentru Cursa Angajaților UB.

Vor exista 7 categorii de premiere: Cursa Copiilor (12-16 ani); Cursa elevilor (17-19 ani); Cursa Seniorilor (19-41 ani); Cursa Veteranilor (peste 42 de ani); Cursa Angajaților Cora; Cursa Studenților UB; Cursa Angajaților UB. Se vor acorda câte trei premii pentru fete şi câte trei premii pentru băieţi, pentru fiecare categorie de vârstă. Premiile vor consta în LCD, laptop-uri, tablete, aparate foto etc. Se vor oferi vouchere în valoare de 100 lei sau burse (pentru studenții UB). Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la finalul crosului, în parcarea Cora Lujerului.

Ediția a XXII-a a crosului Universității din București este o manifestare sportivă de mare anvergură a studenţilor şi elevilor din toată ţara. Fiecare ediţie a crosului a beneficiat de participarea a peste 3 500 de studenţi ai Universităţii din Bucureşti şi din alte centre universitare, elevi şi veterani.

Lansare carte „Hristofor: chipurile unui sfânt fără chip. Reprezentările din cultura românească veche și sursele lor”, de lect. dr. Silvia Barutcieff

Cercetători competitivi pe plan european în domeniul științelor umaniste și socio-economice


Universitatea din București lansează procesul de selecție a grupului țintă pentru proiectul Cercetători competitivi pe plan european în domeniul științelor umaniste și socio-economice. Rețea de cercetare multiregională (CCPE), POSDRU/159/1.5/S/140863, beneficiar Universitatea de Vest din Timisoara.

Informațiile actualizate pot fi consultate la adresa http://www.old.unibuc.ro/n/despre/proi-fond-stru/ccpe/

Invitatie conferinta prof. Nick Ceramella, joi, 15 mai 2014, ora 12:00, Sala de Consiliu

Facultatea de Litere vă invită joi, 15 mai 2014, de la ora 12:00, la conferința prof. Nick Ceramella, cu tema Italian American Women Through the Literature Looking Glass. Evenimentul va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Litere. Pentru mai multe detalii vă rugăm să consultați comunicatul din atașament.​

"Sebald: Migration and Humanity" - prof. Helena Buescu (Univ. din Lisabona, Portugalia)


Centrul de cercetare "Tudor Vianu" va invita vineri, 11 aprilie, de la ora 12, la conferinta d-nei prof. Helena Buescu (Univ. din Lisabona, Portugalia), cu tema "Sebald: Migration and Humanity". Conferinta va avea loc la Sala de Consiliu a Facultatii de Litere si deschide seria Atelierelor Centrului "T. Vianu" din 2014.

Helena Buescu este profesor de literatura comparata la Universitatea din Lisabona (Facultatea de Litere). Domeniile ei de cercetare sunt literatura comparata si constructia modernitatii (sec. XVIII-XX). Colaboreaza frecvent cu universitati din Europa, Brazilia si SUA. A publicat zece carti, intre care amintim: A Revisionary History of Portuguese Literature (co-editare, Garland, 1999), O Grande Terramoto de Lisboa. Ficar Diferente(Gradiva, 2005) si Emendar a Morte. Pactos em Literatura (Campo das Letras, 2008). A co-editat Stories and Portraits of the Self (Rodopi, 2007). Este membru al Academia Europaea, al board-ului Institutului de Literatura Universala (IWL) si al Synapsis (European School of Comparative Literature).

Zilele porţilor deschise & Târgul Educaţiei

Vă invităm să participați la un concert de muzică folk dedicat scriitorului Nichita Stănescu, organizat în parteneriat cu asociația Școala de Vară de la Cumpătu cu prilejul Zilelor Porților Deschise, miercuri, 9 aprilie 2014, în intervalul orar 13.00-14:00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere. Manifestarea îl va avea ca invitat pe actorul și solistul de muzică folk, Zoltan Butuc.

MĂRŢIŞOARE INTERDISCIPLINARE: CARAVANA EUB LA LITERE ŞI LIMBI STRĂINE


În Edgar Quinet, unde se află Facultatea de Litere şi o parte dintre departamentele (precum şi decanatul) Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Caravana EUB se va ivi în zilele de 5 şi 6 martie, începând de la ora 9:00. Oferta de carte include atât volume de lingvistică/literatură/cultură română şi străină, între care şi studii de natură interdisciplinară, cât şi lucrări din domenii socio-umane ca jurnalismul şi filosofia. La orice cumpărare, cititorii vor primi o carte gratuit.

 

Gala Art Out

Mai multe detalii despre eveniment puteti afla din materialele atasate.

Sunt asteptate peste 150 de persoane.

Va asteptam cu drag la un eveniment de neuitat!
Echipa Art Out

Pentru detalii, intrebari, confirmari prezenta/ rezervari, va rugam adresati-va Laurei Lucia
Mihalca, Director Art Out:
Laura@artout.ro; 0747060128

Campania Digi 24 ”Raport de țară - CollegeTour” se lansează la Biblioteca Facultății de Litere


Lansarea campaniei "Raport de ţară" se va desfăşura sâmbătă, 1 Martie, la ora 19.00, în cadrul integrat al programelor Digi 24, iar gazda evenimentului este Biblioteca Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, filială a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, un spaţiu cu adevărat reprezentativ pentru viaţa universitară românească.

Mai multe detalii puteți găsi în comunicatul de presă de mai jos.

Inspire pregăteşte cea de-a 11-a ediţie BuzzCamp

Inspire incurajeaza tinerii sa interactioneze cu companiile de top, cu speakerii invitati, ii selecteaza pentru workshop-uri si ii tine la curent cu oportunitatile de cariera oferite.

Selectia pentru participarea la workshop-uri se realizeaza in baza formularului de inscriere si a CV-ului, in functie de profilul solicitat de companiile participante.

Mai multe informatii despre eveniment gasiti in comunicatul atasat.

 

UB Talks. Ateliere științifico-taifastice pentru studenți

Ediția a II-a

 

La UB Talks, echipe de studenți susțin, în calitate de lectori, ateliere pe teme care țin de domeniul lor de specializare.
Dacă vrei să te înscrii, găsește-ți o echipă și o temă interesantă și completează formularul de Start UB până pe 2 martie 2014.
Veți susține atelierul în fața unui public format din studenți de la diferite facultăți și în fața unui juriu alcătuit din cadre didactice ale Universității din București.
Atelierele vor avea loc în perioada martie-mai 2014, la Casa Universitrilor.
Cele mai bune echipe vor participa la o școală de vară de creativitate, care va avea loc la Sinaia.
Detalii pe startub.unibuc.ro 
De asemenea, ne găsiți pe facebook: https://www.facebook.com/UbTalks

 

Decontări abonamente


Abonamentele se vor deconta marți, 18 februarie, miercuri, 19 februarie și joi, 20 februarie, între orele 11:00 - 14:00, la administratorul Facultății de Litere, Marcel Mițoi (secretariat, ultimul birou pe stânga).

Oportunitate internship

 

Vrei să acumulezi experiență pentru viitoarea ta carieră sau îți place să scrii despre frumusețe? Nu rămâne decât să accesezi www.discutiidesalon.ro sau să ne contactezi la numărul de telefon 0727.307.050 și spune-ne: VREAU SĂ FAC PARTE DIN ECHIPA CADOUL MOV! Noi căutăm o persoană dornică să scrie despre ceea ce îi place și care să își dorească să se alăture unei echipe entuziaste. Așadar, daca ai o pasiune pentru beauty și scris, trimite-ne un articol care să aibă maxim 200-250 de cuvinte, pe o temă la alegere din zona beauty, până pe 15 februarie. Ce îți oferim?

 • Experiență practică în crearea de conținut pentru un site;
 • Program flexibil; ·
 • Adeverință de practică, ce va atesta cunoștințele dobândite în cadrul echipei Cadoul Mov.

Grăbeste-te!

Despre poezie şi jazz, în compania lui Virgil Mihaiu (la Club A, joi 6 februarie 2014)

Intelectual polivalent, poet, traducător, eseist, critic de jazz şi performer de jazz-poetry, de – adică – poezie şi jazz sau „poezie jazzistică” –, clujeanul Virgil Mihaiu (născut pe 28 iunie 1951) a publicat numeroase cărţi de versuri şi de eseuri, a fost redactor al revistei Echinox, a colaborat la reviste şi volume colective apărute în ţară şi în străinătate, a realizat emisiuni de radio şi televiziune, a organizat evenimente jazzistice şi poetico-jazistice, a făcut parte din jurii ale unor concursuri şi festivaluri şi este membru al mai multor asociaţii literare şi jazzistice româneşti şi internaţionale, predă din 1997 Estetica jazzului la Academia de Muzică din Cluj, a fost directorul Institutului Cultural Român din Lisabona (2006-2012) etc. etc. etc. La Cafeneaua critică, Virgil Mihaiu va vorbi despre viaţa şi activitatea sa, adică – firește – despre poezie şi jazz!
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică

Club A

Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)

Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro


 

Invitaţie concert Prietenii Muzicii

Avem plăcerea de a vă invita la un nou concert din seria Prietenii Muzicii la Universitatea din Bucureşti, pe 19 februarie 2014, ora 19.00, la Casa Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46).

Anunț suspendarea activității didactice

Ca urmare a deciziei Rectoratului Universității din București de a suspenda activitățile didactice din zilele de miercuri, 29 ianuarie și joi, 30 ianuarie, facem următoarele precizări:

 

1. Proba scrisă la examenul de licenţă la programele Limba și literatura română A și Literatură universală și comparată,planificată inițial joi, 30 ianuarie,  se reprogramează vineri, 31 ianuarie, la ora 10:30, la sala 408;
2. Susținerea lucrărilor de licență și disertație pentru programul de studii universitare de licență Studii europene și programul de studii universitare de masterat Cultură și politică în context european și internațional a fost reprogramată pentru data de 31 ianuarie, la ora 9:00, la sala 208;
3. Profesorii sunt rugați ca, de comun acord cu studenții, să își reprogrameze examenele planificate în zilele de 29 și 30 ianuarie.

Despre filmului românesc – cu Bujor T. Rîpeanu şi Valerian Sava (la Club A, joi 23 ianuarie 2014)

Două cărţi recent apărute: Cinematografiştii. 2345 cineaşti, actori, critici şi istorici de film şi alte persoane şi personalităţi care au avut de-a face cu cinematograful din România sau care sînt originare de pe aceste meleaguri de Bujor T. Rîpeanu (Editura Meronia, 2013) şi O istorie subiectivă a tranziţiei filmice de Valerian Sava (Editura Paralela 45, 2013). Pornind de la aceste două importante contribuţii de critică şi istorie cinematografică autohtonă, Cafeneaua critică propune o discuţie despre trecutul şi prezentul filmului românesc, precum şi despre stadiul actual al exegeticii în materie.

Invitaţi: Bujor T. Rîpeanu şi Valerian Sava.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a aniversat 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întîlnirile Cafenelei critice au loc joia seara la Club A*.

Cafeneaua critică

 Joi 16 ianuarie 2014, orele 19.00-21.30

Club A

Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)

Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro


 

Despre vin şi literatură la Cafeneaua critică! (la Club A, joi 16 ianuarie 2014)

După perioada Sărbatorilor de iarnă și după ce clinchetele de pahare ale trecerii dintre ani se vor fi stins, Cafeneaua critică își reia întîlnirile cu o discuție despre... vin și literatură, despre – mai exact – recenta carte a lui Răzvan Voncu O istorie literară a vinului în România (Editura Curtea Veche, 2012). E una dintre cele mai interesante propuneri exegetice formulate în ultima vreme la noi: o surprinzătoare „traversare” a literaturii autohtone, din vremuri vechi și pînă la finele anilor 1980, din unghi... bahic; o relectură deopotrivă doctă și amuzantă, pe o temă aparent „minoră”, de fapt în linia „studiilor culturale”, a cărei miză e – în fond – reconstituirea întregului răsfrînt în oglinda mică a temei.

Invitaţi: autorul cărţii, Răzvan Voncu, şi criticii şi istoricii literari Mircea Anghelescu, Cosmin Ciotloş şi George Neagoe.

Invitat special: Valeriu Stoica, avocat, profesor de Drept şi politician, viticultor şi finanţator al Istoriei literare a vinului în România.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A*.

 

Cafeneaua critică

 Joi 16 ianuarie 2014, orele 19.00-21.30

Club A

Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)

Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro


 

Biblioteca Naţională a României - programul Conferinţei din 18 decembrie 2013

Invitaţie - Laboratorul de cercetare

Ne face o deosebită plăcere de a vă invita luni, 16 decembrie 2013, în intervalul orar 14.00-16.00, la sala 312, pentru a participa la o nouă întâlnire a Laboratorului de Cercetare, în cadrul căreia se va susține prezentarea „Analiza culturilor populare extrem orientale - China, Japonia și Coreea. Analiza receptării la nivel public obișnuit și fani - interviuri. Analiza fanfiction - analiză de conținut”, de conf. univ. dr. Valentina Marinescu, Facultatea de Sociologie (coordonator proiect cu același titlu; colaborator Departamentul de științe ale comunicării).

Coordonatori ai proiectului: lect. dr. Ana-Maria Teodorescu și lect. dr. Raluca Moise.

Mai multe detalii găsiți în textul invitației atașate.

Decontări abonamente


Abonamentele se vor deconta joi 12 decembrie, între orele 11:00 - 14:00 si vineri 13 decembrie, între orele 10:00 - 12:00, la administratorul Facultății de Litere, Marcel Mițoi (secretariat, ultimul birou pe stânga).

Despre cultura de stînga, cu Vasile Ernu şi Costi Rogozanu, la Cafeneaua critică(la Club A, joi 12 decembrie 2013)


La 24 de ani de la căderea regimului comunist, ideea de „stîngă” ideologică şi politică e în continuare diabolizată în România, cel puţin de către o parte a mediului nostru intelectual. Motivul: confuzia dintre stînga şi extrema stîngă, doar aceasta din urmă fiind – de fapt – nocivă şi responsabilă pentru catastrofa istoriei noastre comuniste, după cum şi de partea cealaltă a „centrului” ideologic şi politic se fac frecvent confuzii, intelectuali şi grupuri extrem-conservatoare, foarte apropiate de extrema dreaptă sau în tangenţă cu ea, asumîndu-şi o identitate doar „de dreapta”, deci „onorabilă”, fără să-şi recunoască afinităţile cu extrema, care a produs cealaltă catastrofă din istoria autohtonă şi europeană a secolului XX. În ultimii ani, un grup de tineri intelectuali români, grupaţi în jurul platformelor on-line VoxPublica (marcă Realitatea-Caţavencu/© Realitatea Media) şi CriticAtac (independentă; coordonatori: Alex. Cistelecan, Vasile Ernu, Florin Poenaru, Costi Rogozanu), îşi asumă deschis şi polemic atitudini şi discursuri programatice şi analitice de stînga. De curînd, doi dintre coordonatorii CriticAtac, și anume Vasile Ernu și Costi Rogozanu, și-au strîns în volume articolele recente de opinie pe teme socio-culturale şi politice: Sînt un om de stînga (Editura Cartier, Chişinău, 2013), respectiv Carte de muncă (Editura Tact, Cluj, 2013). De asemenea, a apărut cea de-a treia selecţie de texte publicate de diverşi autori pe CriticAtac: Antologia CriticAtac 2013. (NU) Corporaţia face legislaţia! (editori: cei patru coordonatori ai platformei, Editura Tact, 2013), după CriticAtac. Antologie I (2010-2011) (Editura Cartier, 2011) şi Antologia CriticAtac 2012 (Editura Tact, 2013).

O orientare intelectuală şi o bibliografie care prind – aşadar – consistenţă. Drept care ultima ediţie din 2013 a Cafenelei critice propune o discuţie despre cultura de stînga în România contemporană.

Invitaţi: Vasile Ernu și Costi Rogozanu, autorii volumelor Sînt un om de stînga şi Carte de muncă.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter (intelectual liberal de centru-dreapta). Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A*. *

Cafeneaua critică

Joi 12 decembrie 2013,

orele 19.00-21.30

Club A Bucureşti

Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe) Contact: 0737-210.978 (Paul Radu) www.cluba.ro

CARAVANA EUB "COLINDĂ" LA LITERE


În zilele de 11, 12 şi 13 decembrie 2013, în holul Facultăţii de Litere (Str. Edgar Quinet), începând cu orele 11:00, până seara, Caravana EUB va însoţi o suită de evenimente.

Miercuri şi joi, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, Specializarea Comunicare şi Relaţii Publice, aniversează două decenii de existenţă. Momentul este şi un prilej de comemorare a personalităţii profesorului Cezar Tabarcea, iniţiatorul şi mentorul respectivei structuri academice. Pe 11 decembrie (ora 18:00, Amfiteatrul Bălcescu) va avea loc o conferinţă din seria ,,Valorile noastre”. În cadrul manifestării din 12 decembrie (ora 18:00, Sala de Lectură a Facultăţii de Litere) se va lansa volumul Cristina Bogdan, Ana-Maria Teodorescu (editori), CRP – După 20 de ani, ce tocmai a apărut la Editura Universităţii din Bucureşti (într-o perioadă în care şi EUB împlineşte două decenii de la reorganizarea ca editură de carte ştiinţifică).

Vineri, Caravana EUB rămâne în Holul de Marmură, întrucât este prima zi a colocviului anual internaţional al Departamentului de Lingvistică, ajuns la cea de-a 13-a ediţie (şi desfăşurat anul acesta în 13-14 decembrie). În Caravana EUB se vor reuni aproape 100 de titluri din vastul domeniu al filologiei (limba română, limbi străine, interdisciplinaritate).

Colocviul internațional Diacronie și sincronie în studiul limbii române, București, 13-14 decembrie 2013

În zilele de 13 și 14 decembrie 2013, Facultatea de Litere a Universității din București găzduiește cel de-al 13-lea Colocviu internațional al Departamentului de lingvistică, Diacronie și sincronie în studiul limbii române.

Ca și la edițiile precedente, colocviul are ca invitați lingviști prestigioși din străinătate: Carmen Dobrovie-Sorin (Universitatea Paris 7 / CNRS), Adam Ledgeway (Universitatea din Cambridge), Fernando Sànchez Miret (Universitatea din Salamanca) și din țară, din mai multe centre universitare și de cercetare (București, Cluj, Iași, Brașov, Craiova, Constanța etc.), în total peste 150 de participanți.

Lucrările colocviului sunt organizate în mai multe secțiuni, care acoperă majoritatea disciplinelor lingvistice (gramatică, fonetică și fonologie, pragmatică, stilistică, lexic, semantică, terminologii, istoria limbii române și dialectologie), la care se adaugă o secțiune de didactică a limbii române ca limbă străină și una de didactică a limbii române ca limbă maternă.

Programul manifestărilor se găsește în documentul atașat.

Conferințele Facultății de Litere Valorile Noastre, invitat Mihai Dinu

Invitație CRP la 20 de ani de la înființare - joi, 12 decembrie, orele 18, Sala de Lectură

Specializarea Comunicare și Relații Publice a Facultății de Litere, Universitatea din București, are onoarea de a va invita joi, 12 decembrie, orele 18, în Sala de Lectura a Bibliotecii Facultății de Litere, la sărbătorirea a 20 de ani de existență și lansarea volumului „CRP - după 20 de ani" (editori: Cristina Bogdan și Ana-Maria Teodorescu, Editura Universității din București, 2013), care cuprinde evocări și mărturii ale profesorilor și colaboratorilor specializării noastre, precum și ale alumnilor din diverse generații. În atașament, găsiți invitația, cu toate detaliile legate de eveniment.

Concert de Crăciun oferit de OSCEB

Dragi studenți, OSCEB vă invită marți, 9 decembrie, în amfiteatrul Odobescu, începând cu ora 18:00, la o seara de colinde plină de surprize.

Vă așteptăm cu mult drag!

Bibliologul şi profesorul Mircea Regneală la Cafeneaua critică (la Club A, joi 5 decembrie 2013)

Bibliologul şi profesorul Mircea Regneală a împlinit pe 30 noiembrie 70 de ani. Bibliotecar de-o viață, director al Bibliotecii Centrale Universitare (în perioada 2003-2010), profesor de bibliologie la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din Învăţămînt din România, apoi al Asociaţiei Bibliotecarilor din România, coordonator general al Tratatului de biblioteconomie editat sub egida ABR (vol. I, 2013), reprezentant al breslei autohtone în structuri asociative şi în foruri de dezbatere şi decizionale internaţionale, Mircea Regneală este o reputată personalitate în domeniu, un mare „om al cărţii” și unul dintre marii profesori ai Literelor bucureștene ale perioadei postcomuniste. Invitat la Cafeneaua critică, Mircea Regneală va vorbi despre viaţa şi cariera sa. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A*.
*

Cafeneaua critică

Joi 5 decembrie 2013, orele 19.00-21.30 

Club A
Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)
Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro


Invitaţii „stagiunii” 2013-2014 a Cafenelei critice: Daniel Barbu, ministrul Culturii şi Patrimoniului naţional (ediţia a 105-a); Cătălin Burcea, Magda Cârneci, Ruxandra Demetrescu, Vladimir Epstein, Mircea Florian, Teodor Graur, Adrian Guţă, Sorin Ilfoveanu, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly, Petru Lucaci, Romelo Pervolovici, Marilena Preda-Sînc, Simona Tănăsescu (In memoriam Mihai Oroveanu) (ediţia a 106-a); Elena Zaharia-Filipaş (ediţia a 107-a); Alice Georgescu, Tamara Susoi, Maria Zărnescu, Marinela Ţepuş, Andreia Bârsan (organizatori şi participanţi la Festivalul Naţional de Teatru 2013) (ediţia a 108-a); Sandra Pralong, Denise Mihalache, Paulin Frank Nucea, Jean Michel, Iosif Klein Medeşan (străinii despre România) (ediţia a 109-a); Vladimir Epstein, Anca Dumitrescu, Cătălin Ţîrlea, Cornelia Scarlat, Oana Niculescu, Paul Daian (din echipa de organizare a Tărgului Gaudeamus), Mira Nedelciu, Gheorghiţă Ciocioi, Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Călin Vlasie (ediţia a 110-a), Petru Lucaci, Magda Cârneci, Adriana Oprea, Radu Pervolovici, Mirela Dăuceanu, Andreea Drăghicescu, Izabela Renţea, Maria Manolescu, Romelo Pervolovici, Liviu Russu, Titi Ceară, Virgil Scripcariu, Mihaela Boeru, Claudiu Cobilanschi, Lucian Muntean (despre sculptura românească) (ediţia a 111-a).

Oedip rege sau despre condiția umană

Sculptura românească la ordinea zilei (la Club A, joi 28 noiembrie 2013)


Conform unei idei mai vechi, despre sculptură se vorbeşte la noi mult mai puţin decît despre pictură. Cîteva proiecte recente par să contrazică atare regulă: a apărut în anii trecuți Dicționarul sculptorilor din România. Secolele XIX-XX, în două volume, sub coordonarea Ioanei Vlasiu (Editura Academiei Române, vol. I, A-G, 2011, vol. II, H-Z, 2012); de curînd a fost inaugurată și enciclopedia on-line Un secol de sculptură românească (Fundaţia Culturală META, www.sculpture.ro, 2013 – continuare a dicţionarului cu acelaşi titlu, întrerupt după un prim volum tipărit, literele A-D, sub coordonarea Alexandrei Titu, acelaşi editor, 2001); şi, între timp, revista Arta a Uniunii Artiştilor Plastici a publicat un număr special, Sculptura (nr. 8-9/2013), focalizat asupra ultimei jumătăţi de secol. Drept care Cafeneaua critică propune o discuție asupra genului, sub titlul Sculptura românească la ordinea zilei.

Invitați: Petru Lucaci, directorul revistei Arta, Magda Cârneci, redactor-şef Arta, Adriana Oprea, coordonatoarea primului capitol din numărul special Arta, Radu Pervolovici și echipa proiectului Un secol de sculptură românească.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.


Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012,Cafeneaua critică a revenit la Club A*.


*


Cafeneaua critică 

Joi 28 noiembrie 2013, orele 19.00-21.30

Club A

Bucureşti, Str. Blănari Nr. 14 (între Universitate şi Piaţa Unirii, vizavi de Sfîntul Gheorghe)

Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro

DESPRE PRESTIGIU ÎN EDUCAȚIE ȘI CERCETARE, LA FACULTATEA DE LITERE DIN BUCUREȘTI. MOMENT ANIVERSAR FLORICA DIMITRESCU ȘI VALERIA GUȚU-ROMALO

 

Expoziție de documente din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României (1 noiembrie - 31 decembrie 2013)

Invitaţie - Laboratorul de cercetare

Dezbatere „Bibliotecile din România - între incertitudini și speranțe” în cadrul Târgului Gaudeamus


Programul de studii Științe ale informării și documentării în colaborare cu Radio România Cultural organizează duminică, 24 noiembrie 2013, între orele 11:00-13:00, nivelul 3.20, în cadrul Târgului Gaudeamus dezbaterea cu tema: Bibliotecile din România - între incertitudini și speranțe. Dezbaterea este realizata cu sprijinul Bibliotecii Pedagogice Naționale "I.C.Petrescu", Bibliotecii Metropolitane, Asociației Bibliotecarilor din România și se înscrie în cadrul programului de diseminare a proiectului ACCES – FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ, CALIFICARE/RECALIFICARE –GARANŢIA SUCCESULUI PE PIAŢA MUNCII PENTRU ANGAJAŢI, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Maestrul Marin Moraru lansează o carte la Târgul Gaudeamus 2013

Conferințele Facultății de Litere Valorile Noastre, invitat Sorin Alexandrescu

 

Cum văd străinii România – cu Sandra Pralong şi „personajele” ei

DESPRE PRESTIGIU ÎN EDUCAȚIE ȘI CERCETARE. MOMENT ANIVERSAR PAUL CORNEA

moment aniversar

Oportunitate stagiu de practică Dacia la Târgul de Carte Gaudeamus

recrutare story poster

Anunț mobilități Erasmus pentru cadre didactice 2013-2014

Școala de PR

scoala de pr

ZILELE CARIEREI, 22-23 noiembrie

FESTIVITATE 150 de ani de la înființarea FACULTĂȚII DE LITERE, UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI

Împlinirea unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Litere prilejuieşte un fericit moment aniversar, încărcat de bogate valenţe spirituale. Omagiem, de pe un prag înalt al timpului, strălucita tradiţie a Literelor bucureştene, figurile înainte-mergătorilor, ale întemeietorilor de şcoală în cercetarea filologică, ale continuatorilor, ale magiştrilor noştri, ale tuturor celor care au marcat devenirea acestei instituţii indisolubil legate de destinul culturii române şi angajate în formarea spirituală a nenumărate generaţii de studenţi.

Vă reamintim că manifestările aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înființarea Facultății de Litere încep luni, 4 noiembrie, la ora 10, cu dezvelirea plăcii aniversare. În continuare, va avea loc vernisajul expoziției de carte a cadrelor didactice, urmat de anunțarea denumirii sălilor de curs ale facultății în onoarea profesorilor săi de prestigiu.

Ne face plăcere să vă invităm la festivitatea dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea Facultății de Litere. Sperăm să ne bucurăm împreună de acest moment luni, 4 noiembrie, ora 12:00, în Aula Magna, Facultatea de Drept.

Afis festivitate

Vă așteptăm cu drag!

Program conferință The Traveller's Eye, 24-26 oct. 2013

SĂPTĂMÂNI PARE ȘI IMPARE ÎN ANUL UNIVERSITAR 2013-2014

Daniel Barbu la "Cafeneaua critică", joi 17 octombrie 2013

Talentship Lugera

The best gift for you this Christmas is to unlock your HR potential!

Apply here and you will definitely be on Santa's list :)

All the students are invited to apply for our 4th edition of Talentship.

If you are passionate, you love to discover and to learn about human resources and if you dream to be part of a great team, send us your CV with a motivational smart and catchy letter at talentship@lugera.ro.

Deadline 20 November.

The departments we search candidates for are Recruitment and HR Administration for our offices in Bucharest, Ploiesti, Brasov, Timisoara, Cluj Napoca, Iasi, Craiova and Sibiu.

Rules and details: www.lugera.ro/blog

Prelegere Prof. Eve Patten

LANSARE CARTE RALUCA MOISE

Anunț important - Cazare redistribuiri 2013

Luni, 7 octombrie a.c., ora 13:00,la Prodecanat, va avea loc ultima etapă a redistribuirii locurilor rămase libere în cămine. Se pot prezenta toți studenții interesați, care au cerere de cazare depusă (departajarea se va face după media din toamnă).

Înscrieri cursuri de certificare pentru profesia didactică, Nivelul I și II

Înscrierile studenților din anul I pentru cursurile de certificare în profesia didactică - Nivelul I și II, studii universitare de licență și masterat, se fac în conformitate cu anunțurile atașate: 

DESCHIDERE AN UNIVERSITAR
ȘCOALA DOCTORALĂ ANUL I

 • Fisier de tip .pdf ! ANUNȚ
 • SITE INTERNAȚIONAL DE ȘTIRI SPORTIVE RECRUTEAZĂ JURNALIȘTI/EDITORI ONLINE

  Denumire Job: Jurnalist/Editor online - Internship plătit 100 E/lună

  RESPONSABILITĂŢI/BENEFICII:

  - redactare şi editate articole
  - documentare şi sintetizare idei
  - respectare tehnici SEO
  - respectare termene de predare

  CERINŢE:

  - cunoştinte avansate de limba Franceză şi Engleză (scris, citit) - redactarea articolelor se va face în lb. Franceză.
  - pasionat/ă de sport şi dezvoltare personală 
  - capacitate de a sintetiza informaţia
  - bune abilităţi de organizare şi viteză de lucru
  - creativitate în scris, coerenţă, logică în gândire şi exprimare
  - cunoştinţe de SEO
  - editate poze basic (redimensionare, tăiere poze, etc)
  - pasionat/ă de Social Media (unele task-uri pot presupune promovarea sau interecţionarea pe Facebook, LinkedIn, Twitter, etc.)
  - reprezintă un avantaj experienţa anterioară în jurnalismul online sau blogging.

  CV-urile se pot trimite la adresa: communication@planetefemmes.com

  OPORTUNITATE DE INTERNSHIP: AMBASADA BRITANICĂ LA BUCUREȘTI

  Ambasada Britanică vine cu o ofertă de internship pentru studenţii care au absolvit facultatea, dar şi pentru cei care urmează în prezent cursuri de master/postuniversitare/doctorat etc. şi cărora orarul le permite să facă parte dintr-un program de pregătire profesională de circa opt ore/zi, timp de şase luni.

  Gasiţi mai jos anunţul Ambasadei, plus un document/eseu care trebuie completat de către cei interesaţi să participe la procesul de recrutare. Aplicaţiile se primesc până pe data de 11 octombrie. Programul este anual, iar o noua rundă de recrutare va avea loc cel mai probabil în a doua jumătate a lui 2014.

  Programul de internship este o oportunitate pentru cei interesaţi să lucreze într-un mediu internaţional extrem de dinamic, în limba engleză, pe subiecte care variază de la traduceri şi monitorizare de presă la organizare de evenimente de business sau comunicare.

  Pentru detalii, cei interesaţi pot scrie la bucharest.recruitment@fco.gov.uk.

  INVITAȚIE LA ASTRA FILM FESTIVAL 2013

  Dragi Studenți,

    Astra Film dorește să ofere studenților un pachet special în cadrul ediției aniversare AFF2013:

  - acces la sesiunile de masterclass
  - acces la Conferința România sub lupă
  - acces la Masa rotundă: 20 DE ANI DE FILM DOCUMENTAR ȘI DOCUMENTE VIZUALE
  - full pass (acces la toate proiecțiile, inclusiv cele speciale)

  Programul și formularul de înscriere le găsiți mai jos.

  Data limită a inscrierilor este 7 octombrie 2013.

  Vă așteptăm cu drag!

  Astra Film

  ANUNȚ EDUCAȚIE FIZICĂ

  ÎNDRUMĂTORI AN
  2013-2014

  SCRIITOAREA IRLANDEZĂ CECELIA AHERN, ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA

  DOCTORAT 2013
  LISTELE CANDIDAŢILOR ADMIŞI SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013 CU FRECVENŢĂ/BUGET

  FESTIVITĂŢILE DE DESCHIDERE PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2013-2014 (PENTRU STUDENŢII DIN ANUL I) Marți, 1 octombrie 2013

  PROGRAMUL DE STUDIU SALA ORA
  Limba şi literatura română - Limbă şi literatură străină Amfiteatrul Odobescu 11:00
  Comunicare şi relaţii publice Amfiteatrul Bălcescu 11:00
  Studii europene Sala 117 11:00
  Ştiinţe ale informării şi documentării Sala 305 11:00
  Asistenţă managerială şi secretariat Sala 120 11:30
  Literatură universală și comparată – Limbă și literatură străină Sala 118 11:00

  ÎNSCRIERI ÎN ANUL UNIVERSITAR 2013-2014

  Pentru evitarea aglomeraţiei, studenţii Facultăţii de Litere (învăţământ cu frecvenţă - studii universitare de licenţă şi de master) sunt rugaţi să se prezinte pentru înscrierea în anul universitar 2013 – 2014 după următorul program:

  Anul de studiu Data Intervalul orar
  Anul III (toate programele) 1 octombrie 2013 10,00 – 15,00
  Anul II (toate programele) 2 octombrie 2013 10,00 – 15,00
  Anul I (toate programele) 3 octombrie 2013
  4 octombrie 2013
  10,00 – 15,00
  10,00 – 13,00

  MASTER 2013
  LISTE ADMISI / RESPINSI 

  Rezultatele concursurilor didactice din cadrul Facultatii de Litere

  Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului profesor dr. MARTIN MAIDEN de la Universitatea din Oxford

  Etapa actuala a Campaniei umanitare pentru doamna profesor Adela Rogojinaru

  Calendar concursuri didactice septembrie 2013

  ADMITERE LICENTA
  SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013
  REZULTATE ADMITERE BUGET

  REZULTATE ADMITERE TAXĂ

  Repartizarea locurilor în cămin în cadrul Facultăţii de Litere în anul universitar 2013-2014

  ADMITERE LICENȚĂ
  SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013

  Programul inscrieri: 3 - 10 septembrie, la Secretariat (10 - 14 de luni pana vineri 10 - 12 sambata duminica - nu se fac inscrieri)

  A doua etapă a tratamentului. Campania Salvăm un profesor, salvăm generații! la 10 luni de tratament

  Universitatea din Bucureşti a demarat în data de 5 septembrie 2012 campania umanitară Salvăm un profesor, Salvăm generaţii!, de strângere de fonduri pentru un membru marcant al comunităţii sale academice, doamna Adela Rogojinaru, conferenţiar doctor la Facultatea de Litere. Doamna Adela Rogojinaru a fost diagnosticată în aprilie 2012 cu melanom malign cu metastaze, cea mai severă formă de cancer de piele. Cu mare întârziere de la momentul diagnosticării şi din cauza costurilor mari de spitalizare şi tratament, doamna Adela Rogojinaru a început efectiv tratamentul în 10 septembrie 2012, într-un stadiu deja avansat al bolii, în care starea de sănătate i se deteriorase alarmant. Cumpărarea tratamentului cu vemurafenib (Zelboraf), un citotastic de ultimă generație, o parte din costurile de spitalizare, ca și alte costuri medicale, au fost posibile prin campania de strângere de fonduri iniţiată de Universitatea din Bucureşti.

  După 10 luni de tratament cu vemurafenib (Zelboraf), s-a instalat rezistența la tratament, așa cum arată majoritatea studiilor clinice desfășurate. Este astfel recomandată întărirea răspunsului imunitar antitumoral cu ipilimumab (Yervoy, sub denumirea comercială). Acest tratament se aplică în patru reprize, prin perfuzie, iar gramajul tratamentului se stabilește în funcție de greutatea corporală a pacientului.În tratamentul cu Yervoy se folosește doza de 10 ml x 5 mg, iar un flacon cu dozajul acesta costă aproximativ 19.650 de lei. Conform greutății doamnei profesoare, costul total al tratamentului este de aproximativ 58.000 de euro.

  *

  Campania umanitară Salvăm un profesor, salvăm generaţii!, iniţiată de Universitatea din Bucureşti pentru doamna conferențiar Adela Rogojinaru, continuă prin apelul către publicul larg, către întreg mediul academic, către specialiştii din domeniu, către mediul de afaceri, către foştii săi studenți, precum şi către toţi cei care pot susţine, cu orice contribuţie financiară, continuarea tratamentului. Precizăm că aceste tratamente pentru melanom malign sunt de ultimă generație și singurele care asigură șanse de supraviețuire în cazul acestei maladii extrem de virulente, pentru care nu au existat terapii specifice eficace în ultimii treizeci de ani.

  În această perioadă de dialog ne-am bucurat de solidaritatea Dumneavoastră prin mesajele exprimate, dar, mai ales, prin acţiunile concrete materializate de bilanţul de acum. Acest fapt nu ar fi putut avea loc dacă nu ar fi existat credinţa în cauza că salvarea unui profesor de valoare înseamnă mai multe generaţii îmbogăţite prin cunoaştere. Doamna conferențiar Adela Rogojinaru a fost liantul acestei unităţi de gând şi acţiune şi de aceea, pentru ea, va trebui să definim mai departe efortul nostru, pentru ca, odată revenită la catedră, să putem spune că am luat şi noi parte la lupta ei de supraviețuire având credința că ” Salvăm un profesor, salvăm generaţii!”.

  Mulţumim din suflet tuturor persoanelor care au donat, care sunt alături de doamna profesoară în aceste momente: ASOCIAȚIA ANOTHER CHANCE, ASOCIAŢIA NOCTILUCENT, BANCA TRANSILVANIA (Agenţia Universitate), BRITISH AMERICAN TOBACCO, CABINET STOMATOLOGIC DR DIACONU SRL, DC COMMUNICATION S.R.L., ECHIPA DE PR, EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association), colectivul profesoral de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, FARMEXIM S.A, FUNDAŢIA ART PRODUCTION (JTI ROMÂNIA), FUNDAŢIA CARITAS GRECO-CATOLIC,, FUNDAȚIA THE GROUP,FUNDAȚIA INES, GELID ACTUARIAL COMPANY S.R.L., SC SCO GENERAL SERVICES, GERMANOS TELECOM ROMÂNIA S.A., IMAGE PUBLIC RELATIONS SRL, S.C. LINKS ASSOCIATES S.R.L., MANOO ATELIER SRL-D, MCCANN ERICKSON PR ROMÂNIA, MORE MARKETING SOLUTIONS SRL, NUTRIVITA S.R.L, OPTIMCORE CONSULTING, PATRIARHIA ROMÂNĂ FILANTROPIA, PERFECT LTD CO, PRIMATEHNIC SERVICE S.R.L., PRISTOP D. O. O., SC PROTMED IMPEX SRL, RINYA CONSULTING TRAINING SRL, SC SCO GENERAL SERVICES, SENSIBLU, SYNERGY COMMUNICATIONS SRL, TUDOR TEHNICA MEDICA RO BUCURESTI,UNITED MARKETING PARTNER, UNITED MEDIA CORPORATION.

  Parteneri ai campanieiSalvăm un profesor, salvăm generaţii! sunt Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi Samdam Solutions S.R.L.

  Ne puteţi ajuta şi sprijini apelând la următoarele modalităţi de donaţie.

  Prin Internet Banking, în conturile:

  • CONT LEI: RO19INGB0000999903185855;
  • CONT EURO: RO12INGB0000999903185496;
  • CONT DOLARI: RO96INGB0000999900893814.

  Prin ordin de plată, aceleaşi conturi, dar adăugând următoarele informaţii:

  Titular de cont: Lucia Astratinei

  CNP 2890314460024

  COD SWIFT: INGBROBU

  Banca ING BANK N.V. Amsterdam – Sucursala Bucureşti, Bd. Iancu de Hunedoara nr. 48, Sector 1, 011745, Bucureşti, România.

  La Facultatea de Litere şi un punct fix pentru strângerea fondurilor. Donaţiile se pot face în fiecare zi, în intervalul 9:00 - 16:00, la Departamentul ID al Facultăţii de Litere (Str.Edgar Quinet, nr. 5-7, aripa stângă). Persoana de contact este Izabela Nidelea, secretar departamentul de Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Litere, 021-3146177.

  Prin PayPal: Începând cu data de 19 septembrie 2012, sistemul de donaţii prin pay pal a devenit activ. Accesaţi http://www.media.unibuc.ro/ şi, pe pagina principală a site-ului, în partea dreaptă sus veţi regăsi iconiţa pay pal pe care puteţi da click şi aduce contribuţia voastră pentru doamna profesoară.

  Orice contribuţie financiară este binevenită. Vă suntem recunoscători pentru implicare şi vă vom ţine la curent cu evoluţia stării de sănătate a doamnei profesor Adela Rogojinaru.

  Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.media.unibuc.ro, secţiunea Campanii sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CampanieUmanitaraPentruAdelaRogojinaru.

  **

  Adela Rogojinaru este doctor în filologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, director al Departamentului de Ştiinţe ale Comunicării, şef de colectiv la specializarea Comunicare şi Relaţii Publice. Pe lângă experienţa didactică de peste 25 de ani, deţine expertiză în programe ale Uniunii Europene, are experienţă internaţională în domeniul Relatiilor Publice şi Comunicării Organizaţionale şi este autor şi coordonator al unor volume de profil.Este director executiv al EUPRERA (European Public Relations Education and Research Association), fost vice-președinte și preşedinte al secţiei de Comunicare Strategică şi Organizaţională a ECREA (European Communication Research and Education Association), membru în Juriul de Onoare al ARRP (Asociaţia Română a Profesioniştilor în Relaţii Publice), membru al ICA (International Communication Association) şi membru al IAMCR (International Association for Media and Communication Research).

  Portofoliul profesional al Adelei Rogojinaru include și contribuţii de referinţă în reforma politicilor educaţionale. Cel mai tânăr şef de secţie al reînfiinţatului Institut de Ştiinţe ale Educaţiei de la începutul anilor 1990, apoi expert în politici educaționale în cadrul Ministerului Educației, a fost autorul unor iniţiative vizionare de excepţie în modernizarea formării profesionale din România, la nivel european şi internaţional. Succesul programului Uniunii Europene Phare VET din România i se datorează în cea mai mare măsură.

  Persoana de contact: Raluca Moise, coordonator al campaniei umanitare pentru strângere de fonduri, raluca.moise@unibuc.eu, 0721985429.

  ADMITERE LICENȚĂ
  SESIUNEA IULIE 2013
  CRP - IFR 

  ADMITERE LICENȚĂ
  SESIUNEA SEPTEMBRIE 2013 

  Calendar sesiune de admitere SEPTEMBRIE 2013

  CAZARE STUDENTI ANUL I


  Apel umanitar

  apel

  CIFRELE DE ȘCOLARIZARE
  pentru studii universitare de licență în anul universitar 2013 - 2014

  repartizare

  TABERE 2013 - REPARTIZARE

  Distribuirea locurilor în tabere se va face miercuri, 10 iulie 2013, de la ora 12,00, la Sala 120.

  ANUNŢ SELECŢIE PARTENER ONG PENTRU PROIECT POSDRU AXA PRIORITARĂ 2, DMI 2.1

  ANUNŢ SELECŢIE PARTENERI PENTRU PROIECT POSDRU AXA PRIORITARĂ 1, DMI 1.2

  Internship - Guvernul Romaniei

  Guvernul României organizează primul program oficial de internship la Palatul Victoria. Programul subliniază nevoia de personal tânăr în administrația publică centrală şi locală, care să vină cu idei noi pentru îmbunătățirea calității sistemului administrativ din țara noastră. Este o oportunitate unică pentru a dobândi experiență profesională și pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare în actul de guvernare. Acest program este gândit în așa fel încât tinerii să înțeleagă mecanismul de funcționare din interiorul Guvernului în vederea integrării lor ulterioare în sistem.

  Stagiile de internship desfășurate la Palatul Victoria se întind pe durata a două luni (15 iulie – 15 septembrie) și sunt neremunerate. În acest interval, stagiarii lucrează respectând programul de lucru al departamentului în care sunt repartizați, în general între intervalul orar 09.00 – 17.00, de luni până vineri. Fiecare stagiar se află sub responsabilitatea unui îndrumător direct, acesta acționând ca un mentor. Menționăm faptul că specializările care se regăsesc în cadrul programului de internship sunt vaste: de la relații publice, drept, relații internaționale, științe politice, la elemente de IT. Studentul își poate alege compartimentul în funcție de calificarea lui.

  Este un prilej unic pentru cei care își doresc cu adevărat să profeseze pe viitor în acest domeniu. Pentru informații suplimentare puteți accesa pagina oficială a Programului de Internship (http://internship.gov.ro) sau puteți transmite eventualele întrebări prin e-mail către adresa internship@gov.ro. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 1 iulie 2013.

  Regulament intern de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante

  Cursuri optionale Romana-Limba straina, anul III 2013-2014

  Cursuri optionale Romana-Limba straina, anul II 2013-2014

  Propuneri de practică: AIESEC și Cambridge Teaching

  Rezultatele selecției Erasmus 2013

  Broșură programe de licență

  Ghid admitere 2013

  Lansarea selectiei ERASMUS pentru anul universitar 2013-2014

  Campanie Umanitară
  "Viață pentru Gabriel"

  Burse Erasmus 2013 - 2014

  Campanie Umanitară
  "Viață pentru Gabriel"

  Ghidul studentului

  Regulament pentru prevenirea fraudelor intelectuale/ academice ale studentilor

  MESAJ DE SOLIDARIZARE CU MIRCEA CĂRTĂRESCU

  Cursuri de certificare pentru profesia didactică - MASTERAT

  Centrul Studenţesc de Cercetare al Facultăţii de Litere caută stagiari interni!

  Comunicare și relații publice – învățământ cu frecvență redusă

  Începând cu anul universitar 2012-2013, specializarea Comunicare și relații publice ID de la Facultatea de Litere intră în procedură de lichidare.

  Pentru cei care ar fi dorit să devină studenți la specializarea Comunicare și Relații Publice ID, Facultatea de Litere oferă posibilitatea înscrierii la Comunicare și relații publice – învățământ cu frecvență redusă (IFR).

  Structura instituțională care administrează această formă de învățământ este Centrul de suport local pentru IFR al Facultății de Litere, având în prezent aproximativ 700 de studenți și un colectiv didactic format din 73 de coordonatori de disciplină și tutori. Particularitatea acestei forme de învățământ constă în facilitarea ritmului personal de învățare și a muncii individuale, asistate și evaluate continuu de tutori. Autoinstruirea se realizează pe baza unui suport bliografic și informativ distribuit fiecărui student. Oferta didactică este permanent îmbogățită și permite în prezent modalități de învățare electronică datorită bibliotecii electronice și a e-forumurilor din campusul virtual.

  Candidații la specializarea Comunicare şi relații publice (frecvență redusă) vor fi admişi în ordinea descrescătoare a mediei aritmetice calculate pe baza următorului algoritm:

  • nota probei scrise la Limba şi literatura română de la bacalaureat reprezintă două treimi din media de admitere;
  • media celorlalte probe scrise de la bacalaureat reprezintă o treime din media de admitere.

  Propuneri teme pentru lucrări de gradul I

  Prof. Nicoale Saramandu

  1. Părţile de vorbire flexibile. Definire şi clasificare
  2. Părţile de vorbire neflexibile. Definire, clasificare, utilizare.
  3. Statutul numeralului în limba română.
  4. Categoria intensităţii. Procedee literare şi populare.
  5. Locuţiunile şi relaţiile cu alte tipuri de sintagme.
  6. Specificul flexiunii pronominale.
  7. Predicatul nominal şi propoziţia predicativă.
  8. Poziţia sintactică de subiect.
  9. Predarea complementelor necircumstanţiale.
  10. Organizarea diatezei şi predarea sa în şcoală

  În atentia studentilor din facultatile partenere în cadrul sistemului de credite de suport interdisciplinar

  Studentii din facultatile partenere: Facultatea de Filosofie, Facultatea de Istorie, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala si Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, pot opta pentru orice cursuri din programele de studii de licenta ale Facultatii de Litere:

  Îi rugam pe cei interesati sa consulte planurile de învatamânt afisate pe site. Informatii suplimentare se pot obtine de la secretariatul facultatii (Secretar Sef: Gabriela Dena; tel. 021 313 88 75).
  Pagină actualizată la 14 Septembrie 2017.